Εκατοντάδες νεκρά ψάρια λόγω ρύπανσης στον ποταμό Λουδία

E4Ένα ακόμα περιβαλλοντικό έγκλημα συνέβη στον ποταμό Λουδία, στην κεντρική Μακεδονία. Έντρομοι οι ψαράδες της περιοχής εντόπισαν στις 23 Σεπτεμβρίου εκατοντάδες νεκρά ψάρια και καβούρια να επιπλέουν στα νερά και ενημέρωσαν τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού-Λουδία που κινητοποιήθηκε αμέσως.

Μετά τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από το Τμήμα Παθολογίας Υδρόβιων Οργανισμών της Διεύθυνσης Κτηνιατρικού Κέντρου, αποκλείστηκε η περίπτωση παθολογικών παραγόντων και η αιτία αποδόθηκε σε εξωγενείς παράγοντες και πιο συγκεκριμένα  σε περιβαλλοντικούς  ρύπους που έπεσαν στο ποτάμι. 

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου Αλιείας, το φαινόμενο αυτό είναι επαναλαμβανόμενο, γεγονός που πιστοποιεί την ύπαρξη ρυπογόνου δραστηριότητας ανάντη και μακριά από τις  εκβολές του ποταμού.

Σύμφωνα με δημόσια τοποθέτηση του τμήματος Αλιείας Λαγκαδά, «Τα ψάρια νεκρώθηκαν από ασφυξία συνεπεία αλλαγής των χαρακτηριστικών του νερού». Το γεγονός ότι στους νεκρούς υδρόβιους οργανισμούς ανιχνεύτηκαν είδη με μεγάλη περιβαλλοντική αντοχή, όπως γουλιανοί και καβούρια, καταδεικνύει ότι οι ουσίες που απορρίφθηκαν ήταν ιδιαίτερα δραστικές και σε μεγάλες ποσότητες.

Ήδη είναι σε εξέλιξη χημικές αναλύσεις που γίνονται από τον «Δημόκριτο», προκειμένου να ανιχνευτεί αυτή η δραστική ουσία. 

Πρόκειται για μια ακόμα περίπτωση εγκληματικής περιβαλλοντικά ενέργειας με σοβαρές επιπτώσεις στα υδάτινα οικοσυστήματα, που είναι πολύτιμα για τη βιωσιμότητα. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξάγεται, ελπίζοντας ότι θα αποκαλυφθούν και θα τιμωρηθούν υποδειγματικά οι υπεύθυνοι. 

Σε αυτές  τις περιπτώσεις όμως οφείλουμε να λειτουργούμε και προληπτικά. Είναι γνωστές σε κάθε περιοχή οι δυνάμει ρυπογόνες μονάδες πλησίον ευαίσθητων οικοσυστημάτων. Απαιτείται περιοδικός εξονυχιστικός έλεγχος στα συστήματα διαχείρισης των αποβλήτων τους και βέβαια αυστηρές συνέπειες στους παρανομούντες.

Αποτελεί βέβαια και ευθύνη των ενεργών πολιτών, που οφείλουν να καταγράφουν και να αναφέρουν ύποπτα περιστατικά. Η προστασία του περιβάλλοντος είναι ευθύνη ΟΛΩΝ ΜΑΣ.