Με μια πρωτότυπη όσο και ενδιαφέρουσα έκθεση ζωγραφικής, ξεκινούν οι γενέθλιες εορταστικές εκδηλώσεις της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυσή της. Πρόκειται για την έκθεση ζωγραφικής σε νεροκολοκύθες, του πατρινού ζωγράφου Παναγιώτη Χαλούλου, τα εγκαίνια της οποίας θα γίνουν την Τετάρτη 4 Μαΐου στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ (Σαχτούρη 64) στις 8.00 μμ.
Εκτός από τις ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες ο Παναγιώτης Χαλούλος εκθέτει και τέσσερεις πίνακες με έμπνευση από την ελληνική φύση, η οποία τώρα την Άνοιξη, όπως σημειώνει ο ίδιος στην εφημερίδα «εν αιθρία» που εκδίδει η ΟΙΚΙΠΑ, «γιορτάζει και βρίσκεται στην καλή και τη γλυκιά της ώρα»!
Ένας ανοιξιάτικος κόσμος, με ελληνικό χρώμα, φιγουράρει στις ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες του Παναγιώτη Χαλούλου. Μπορεί να δει κανείς λουλούδια του κήπου και της υπαίθρου, πουλιά που συναντούμε στην ελληνική φύση, όπως χελιδόνια, γλάρους, περιστέρια και ακόμα ροδοπελεκάνους, κύκνους κ.α
Οι νεροκολοκύθες μάλιστα, ειδικά όταν έχουν σχήμα καμπύλης στην πάνω απόληξή τους, προσφέρονται να ζωγραφιστούν ως πουλιά, αφού δίνουν την εντύπωση λαιμού πτηνού με ράμφος, όπου ως ράμφος λαμβάνεται ο μίσχος που συνήθως αφήνουμε.
Δεν μένει έξω όμως και ο ενάλιος κόσμος κι έτσι βλέπουμε χταπόδια, δελφίνια, όστρακα και αχινούς σε όμορφες εικόνες θαλάσσιου βυθού. Και οι αστερίες να κοσμούν όχι μόνο το θαλάσσιο κόσμο, αλλά να γίνονται κάποιες φορές, με μια υπερρεαλιστική διάθεση, αστέρια στον έναστρο ουρανό!
Οι ζωγραφισμένες νεροκολοκύθες μαζί με τέσσερεις πίνακες σε καμβά με παρόμοια έμπνευση και θέματα θα εκτίθενται στο στέκι της ΟΙΚΙΠΑ, Σαχτούρη 64, από την Τετάρτη, 4 Μαΐου μέχρι τις 20 του ίδιου μήνα, από Δευτέρα έως Παρασκευή 7-9 μμ.
Λίγα λόγια για το ζωγράφο Παναγιώτη Χαλούλο.
Χαλούλος Παναγιώτης: Γεννήθηκε το 1956.
Από τα μαθητικά του χρόνια άρχισε να ασχολείται με τη ζωγραφική. Στο Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων Πατρών εικονογραφούσε τα εξώφυλλα και εσωτερικές σελίδες του περιοδικού »ΜΑΘΗΤΙΚΟΙ ΠΑΛΜΟΙ» με καλές κριτικές από τον πατρινό τύπο.
Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε στη Μέση Εκπαίδευση. Συνέγραψε βιβλία εκπαιδευτικού περιεχομένου και για το νεανικό θέατρο, ενώ παράλληλα τον ενδιέφερε η ενασχόληση με τη ζωγραφική. Σήμερα είναι συνταξιούχος καθηγητής και συνεχίζει να ασχολείται με τις εικαστικές τέχνες.
Το Σεπτέμβρη του 1982 πραγματοποίησε στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης της Πάτρας την πρώτη έκθεση ζωγραφικής του, στην οποία παρουσίασε και δημιουργίες του στην τέχνη του κολλάζ. Για την έκθεση έγραψε ο πατρινός τύπος: «…ξέφυγε από τα … συνηθισμένα καλούπια του ζωγραφικού κατεστημένου της Πάτρας… τα λιμνάζοντα νερά του τοπίου και της νεκρής φύσης ταράχτηκαν σε μεγάλο βαθμό…» Μιχ. Μπαϊρακτάρης, εφημ. ΑΛΛΑΓΗ, 22 Σεπτ. 1982. Την έκθεση μεταφέρει στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Αμαλιάδας το Δεκέμβρη του ίδιου έτους.
Τη δεύτερη έκθεση ζωγραφικής πραγματοποιεί στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Πάτρας το Σεπτέμβρη του 1987.
Ακολουθεί η τρίτη έκθεση ζωγραφικής του στο «περί τεχνών», στην Πάτρα το Φεβρουάριο του 2007.
Έλαβε μέρος στην 6η Εαρινή Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2014, στην Πάτρα και στην 7η Παμπατραϊκή Έκθεση Τέχνης, Μάιος-Ιούνιος 2015.
Παράλληλα ασχολείται με τη βυζαντινή αγιογραφία και πραγματοποίησε Έκθεση βυζαντινής αγιογραφίας στον Προοδευτικό Σύλλογο Γλαύκου στην Πάτρα, Μάιος-Ιούνιος 2015.