Διαχωρισμός των απορριμμάτων στη πηγή

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ «ΛΑΚΩΝΙΚΗΣ ΒΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΕ» ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

tf1

Με το πνεύμα τού «η ισχύς εν τη ενώσει» και υπό το βάρος του οξυμμένου προβλήματος των σκουπιδιών, χιλιάδες κάτοικοι της Λακωνίας συγκρότησαν εταιρία λαϊκής βάσης (Βιοενεργειακή Α.Ε.) για τη διαχείριση των απορριμμάτων του νομού. 

Στην πρωτοποριακή κίνηση, την οποία ξεκίνησαν 30 γνωστοί Λάκωνες, έχουν ήδη συστρατευτεί 6.500 κάτοικοι της περιοχής εκφράζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την πρόθεση να πάρουν στα χέρια τους το μείζον ζήτημα των απορριμμάτων. 

Για την ιδέα, τους σκοπούς, τα πλάνα και τη δράση της εταιρίας λαϊκής βάσης η «εν αιθρία» ζήτησε  από τον  πρόεδρό  της κ. Σταύρο Αργυρόπουλο ένα σύντομο ενημερωτικό κείμενο το οποίο και σας παρουσιάζουμε.

Η Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε. είναι μια νεοσύστατη εταιρεία που έχει κοινωνική λαϊκή βάση και αυτή τη στιγμή την εκπροσωπούν 30 Λάκωνες.  Ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια με αφορμή την παρουσίαση στο δημοτικό συμβούλιο πρότασης θερμόλυσης -αεριοποίησης στις αρχές Ιουνίου 2011 σαν πιθανή λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων στο δήμο Σπάρτης και όχι μόνο.

Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή θερμικής επεξεργασίας των απορριμμάτων μας δηλ. καύσης -πυρόλυσης – θερμόλυσης -η πλάσματος – αεριοποίησης και επειδή δεν είμαστε έτσι απλά αντίθετοι στην οποιαδήποτε καύση εμείς οι πολίτες με γνώση και επιχειρήματα προτείνουμε μέθοδο και λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων μας. Σε ανοικτές συνελεύσεις -παρουσιάσεις ενημερώνουμε τον Λάκωνα πολίτη, για τη μέθοδο που εμείς θεωρούμε σωστή και αυτή δεν είναι άλλη από τη διαλογή στην πηγή.

Τα απορρίμματα μας διαχωρισμένα στο σπίτι είναι πλέον προϊόντα με οικονομική και περιβαλλοντική αξία. Έχουν πλέον όνομα προϊόντος. οργανικά, χαρτί-χαρτόνι, πλαστικά, γυαλί, μέταλλο, και τηγανέλαια. Αυτή την οικονομική και περιβαλλοντική αξία θέλουμε και πρέπει να διαχειριστούμε. Εμείς οι πολίτες βρήκαμε έναν απλό και έντιμο τρόπο. Πολυμετοχική εταιρεία με τον κάθε πολίτη συμμέτοχο –επιχειρηματία στα απορρίμματα του, με οικονομική συμμετοχή του έστω και μιας μετοχής των 50 ευρώ. Κανένας εργολάβος δεν έχει το δικαίωμα να διαχειρισθεί ένα πλούτο μας χωρίς να δικαιούμαστε πρώτα εμείς τη διαχείριση.

Σε φωνές και προτάσεις ότι η μέθοδος μας δεν είναι εφαρμόσιμη γιατί εμείς οι Έλληνες δεν είμαστε ικανοί να μάθουμε και να εφαρμόσουμε, ξεκινήσαμε από το μηδέν, να βρούμε, να έρθουμε σε επαφή και τέλος να παρουσιάσουμε τη μέθοδο και το τρόπο εφαρμογής της. Η μέθοδος που εμείς θέλουμε και παρουσιάζουμε, είναι ο διαχωρισμός των απορριμμάτων στη πηγή δηλαδή εκεί που παράγουμε τα απορρίμματα μας, στο σπίτι μας, στο μαγαζί, στο γραφείο, στο εστιατόριο, στο ξενοδοχείο.

Διαχωρισμός των απορριμμάτων μας πρακτικά σημαίνει δυο πράγματα:

Ξεχωριστή συλλογή των οργανικών (αυτά είναι κυρίως τα αποφάγια μας, για παραγωγή βιοαερίου –ηλεκτρικού ρεύματος -λιπάσματος) και ξεχωριστά τα υλικά που ανακυκλώνονται και επαναχρησιμοποιούνται (αυτά είναι το χαρτί, τα πλαστικά, το γυαλί, τα μέταλλα και τα τηγανέλαια. 

Η πολυμετοχική εταιρεία κοινωνικής -λαϊκής βάσης έχει σκοπό : την πλήρη, συστηματική και επιστημονική ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τη μοντέρνα διαχείριση των οικιακών απορριμμάτων και τη πρόθεση μας να αναλάβουν όλοι οι πολίτες ενεργό ρόλο στη λαϊκής βάσης εταιρεία ώστε να υλοποιηθεί η μέθοδος. Ήδη τώρα, το 90% της Ευρώπης εφαρμόζει διαλογή στη πηγή και εν όψει του έτους 2015 (σε τρία δηλ. χρόνια από σήμερα) το χαρτί, πλαστικά, μέταλλο και γυαλί, υποχρεωτικά θα τοποθετούνται σε ξεχωριστούς χρωματιστούς κάδους. Τα σύμμεικτα και όλα μαζί πεταμένα απορρίμματα γίνονται σκουπίδια, γίνονται ένα τίποτα και μάλιστα ένα πολύ επικίνδυνο τίποτα.

Οι πολίτες θα είναι ίσως για πρώτη φορά στην Ελλάδα (και από όσο γνωρίζουμε και στην Ευρώπη) τριπλά κερδισμένοι: πρώτον με τη συμμετοχή τους σε πολυμετοχική εταιρεία κοινωνικής -λαϊκής βάσης, δεύτερον μέσω του δικού τους Δήμου που καλείται να συμπράξει στο εγχείρημα σε μειοψηφική βάση (ο Δήμος δεν είχε, ούτε θα αποκτήσει επιχειρηματική κουλτούρα, συνέπεια και ικανότητα, ο ρόλος του Δήμου δεν μπορεί να είναι Δήμος -επιχείρηση) και τρίτον μέσω άμεσης υπευθυνότητας και αυτοελέγχου όλων των εμπλεκομένων στη σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα, με μοναδικό γνώμονα το κέρδος για το περιβάλλον και τη φύση που ζούμε. 

Τα απορρίμματα είναι ένα καθημερινά παραγόμενο προϊόν από όλους μας. Τα απορρίμματα έξω από το σπίτι μας είναι ένας κοινωνικοποιημένος πλούτος.

Αν όμως καούν ή αεριοποιηθούν παράγουν δηλητήρια – διοξίνες και φουράνια για όλη την κοινωνία. Ήδη 8.000 προεγγεγραμμένοι πολίτες στη Σπάρτη αποφασίσαμε να μην δεχόμαστε πλέον ούτε ένα εκατομμυριοστό του γραμμαρίου άλλο δηλητήριο στο περιβάλλον μας από τη στιγμή που υπάρχει μέθοδος η οποία παράγει μηδέν.

Με βαθειά και ειλικρινή εκτίμηση

 Λακωνική Βιοενεργειακή Α.Ε.
 
 Σταύρος Αργυρόπουλος