Δεκάδες χιλιάδες πατρινοί υπόκεινται σε υπερβολικό θόρυβο

Η ημερίδα της 13ης Σεπτεμβρίου για τον περιβαλλοντικό θόρυβο στην Πάτρα

D328.000 κάτοικοι του Δήμου Πατρέων υπόκεινται σε ημερήσιο θόρυβο άνω του επιτρεπτού ορίου  (70 ντεσιμπέλ) και επίσης 28.000 σε νυκτερινό αντίστοιχο (άνω των 60 ντεσιμπέλ). Πρωταθλητές στην  κυκλοφοριακή ηχορρύπανση είναι, όπως αναμενόταν, οι βασικοί δρόμοι του ευρύτερου κέντρου της πόλης.

Αυτό το δυσάρεστο νέο προέκυψε από την ημερίδα για τον περιβαλλοντικό θόρυβο στην Πάτρα που έγινε την Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του ΤΕΕ Δυτ. Ελλάδας  με θέμα τον περιβαλλοντικό θόρυβο στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας.

Το καλό νέο που προέκυψε από την ημερίδα αυτή, στην οποία ομιλητές ήταν στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και της μελετητικής ομάδας που καταρτίζει τη μελέτη για τους «χάρτες περιβαλλοντικού θορύβου» στην Πάτρα ήταν ότι η  μελέτη αυτή, με χρονικό ορίζοντα όχι περισσότερο από έτος, θα καταλήξει σε δέσμη μέτρων για τη μείωση της ηχορρύπανσης από πηγές σχετικές με τις μεταφορές κάθε είδους.

Η εκπόνηση της μελέτης, οπωσδήποτε θετικότατη εξέλιξη, μια και θα αποτελέσει θεμέλιο για μια πέραν αμφισβητήσεως πολιτική αντιμετώπισης του κυκλοφοριακού θορύβου στο πολεοδομικό συγκρότημα της Πάτρας, εκτελείται στο πλαίσιο της εφαρμογής της ευρωπαϊκής οδηγίας για τον περιβαλλοντικό θόρυβο.

Ρητοί στόχοι της Οδηγίας είναι η κατάρτιση μιας ευρωπαϊκής βάσης για το θόρυβο και η επίτευξη χαμηλότερων επιπέδων θορύβου σε όλες τις πόλεις της Ένωσης.

Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Φορέων για την προστασία από την ηχορύπανση  Καίτη Χασαποπούλου (Πολίτες εν δράσει), Γιώργος Κανέλλης και Μέλπω Κορδιστού (ΟΙΚΙΠΑ), Αποστολόπουλος και Ανδρέας Γουργουλιάτος, με αφορμή και τη δήλωση του διευθυντή της αρμόδιας Διεύθυνσης του ΥΠΕΚΑ κ. Καραμέρου ότι στην Αθήνα με δέσμη μέτρων στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας η καταγραφή  επιπέδων θορύβου πάνω από το νόμιμο, από 80% των ελεγχομένων περιπτώσεων, έπεσε κοντά στο 1%, έθεσαν το θέμα των κραυγαλέων ελλείψεων στο επίπεδο της εφαρμογής του νόμου για το θόρυβο στην Πάτρα.

Ειδικότερα μίλησαν για:

  • Την ανεπάρκεια και αποσπασματικότητα των ενεργειών για τον περιορισμό του θορύβου στην Πάτρα, όχι μόνο του κυκλοφοριακού αλλά και του προερχόμενου από χώρους εστίασης και άλλες επιχειρήσεις.
  • Την ανάγκη να κλείσουν τα παραθυράκια της νομοθεσίας που επιτρέπουν την θρασεία επανάληψη της ίδιας συμπεριφοράς από τους παρανομούντες παρά τους ελέγχους.
  • Την ανάγκη ταχείας επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.
  • Την ανάγκη να  γίνουν «ρουτίνα» οι έλεγχοι της Τροχαίας στα δίκυκλα για θόρυβο, με τη μορφή ημερών ελέγχου κάθε μήνα. Ειδικότερα υπογράμμισαν την ανάγκη εφαρμογής της δέσμης μέτρων και πρακτικών που οδήγησαν στη δραστική μείωση του θορύβου από τα δίκυκλα στην Αθήνα.
  • Την ανάγκη οριστικής επίλυσης του προβλήματος θορύβου από το πλοίο Forza στο παλιό λιμάνι.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι μελετητές αξιοποίησαν για την κατάρτιση της μελέτης τους  το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας και τη μελέτη για τη γραμμή τραμ  στην Πάτρα. 

Η ομάδα στελεχών του ΥΠΕΚΑ και των μελετητών ζήτησαν από τους πολίτες και τους εκπροσώπους του Δικτύου για την Ηχορρύπανση την κατάθεση προτάσεων σε ό,τι αφορά στα μέτρα δράσης για το θέμα.