ΓΟΝΙΜΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΕΝΟ

Πλήθος συμπολιτών, και μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε στην ανοικτή συζήτηση που προκάλεσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, σχετικά με τον τρόπο διέλευσης του υπεραστικού τρένου από την Πάτρα.

 Όπως τόνισε εισαγωγικά ο εκπρόσωπος της ΟΙΚΙΠΑ, η έλευση του σύγχρονου τρένου στην πόλη αποτελεί θετικότατη εξέλιξη αφού πρόκειται για ένα οικολογικό μέσο μεταφοράς που θα περιορίσει ουσιαστικά τον χρόνο μετακίνησης αλλά και την περιβαλλοντική επιβάρυνση της αυτοκίνησης στον  άξονα Αθήνας-Πάτρας. Στόχος -όπως ανάφερε-  της εκδήλωσης είναι να φωτίσει όλες τις πλευρές της κάθε επιλογής σχετικά με τη σύνδεση της νέας γραμμής με το επιβατικό λιμάνι, ώστε να υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση των πολιτών για ένα μείζον  θέμα που δεν προσφέρεται για εντάσεις και μονολόγους,  αλλά απαιτεί ψυχραιμία και διάλογο. 

Στη συνέχεια, πάνω στις διαφορετικές προτάσεις που υπάρχουν, τοποθετήθηκαν οι Βασίλης Παππάς καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, Παναγιώτης Μπούσμπουρας πολιτικός μηχανικός, πρώην Δ/ντης Υπηρεσιών Λιμένα Πατρών και Ανδρέας Λάζαρης αρχιτέκτων, πρόεδρος του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων  Νομού Αχαΐας.

Στους ομιλητές έγιναν διευκρινιστικές ερωτήσεις, ενώ στη συνέχεια έγιναν και ολιγόλεπτες παρεμβάσεις  από τους παριστάμενους. 

Μια  συνοπτική θεώρηση του των ερωτήσεων και του προβληματισμού που αναπτύχθηκε, μπορεί να κωδικοποιηθεί στα παρακάτω:

1. Αν η επιφανειακή διέλευση δυσκολέψει ακόμα πιο πολύ την προσέγγιση  των πατρινών στην παραλιακή ζώνη, με δεδομένη τη αύξηση των τωρινών δρομολογίων του Προαστιακού, λόγω και της υπεραστικής κίνησης.

2. Αν τα ορύγματα  που θα δημιουργηθούν στην αρχή και στο τέλος  της  μερικής υπογειοποίησης, έχουν λειτουργικές και αισθητικές επιπτώσεις

3. Αν απαιτείται διακοπή της λειτουργίας της υπάρχουσας γραμμής του Προαστιακού για όσα χρόνια διαρκέσει η κατασκευή της νέας γραμμής

4. Ποια είναι τα πραγματικά κόστη για την κάθε επιλογή

Η ΟΙΚΙΠΑ θεωρεί ότι απαιτείται επικαιροποίηση ή εκπόνηση νέων μελετών για όλες τις πιθανές λύσεις με σχέση κόστους-οφέλους, ώστε να μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις. Παράλληλα εκτιμούμε ότι αποτελεί ευθύνη της ΕΡΓΟΣΕ αλλά και του Δήμου να προχωρήσουν σε  ένα δημόσιο διάλογο με παράθεση όλων των απόψεων και επιπτώσεων, ώστε πέρα από αφορισμούς και  πολώσεις, να προχωρήσουμε με νηφαλιότητα ως τοπική κοινωνία, στην βέλτιστη για την πόλη επιλογή.