Το πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση της τιμής του είναι το κύριο θέμα συζήτησης στη μικρομέγαλη πόλη μας, καθώς ο Νοέμβρης θα κάνει σε λίγο την εμφάνισή του και η εξωτερική θερμοκρασία ολοένα χαμηλώνει αργά, αλλά …σταθερά. Και κάπου στην άκρη του μυαλού μας ονειρευόμαστε, λέει, να είχαμε ήδη καταφέρει να εξασφαλίσουμε άφθονη, φτηνή ενέργεια από τον ήλιο, τον αέρα και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ώστε να μην σκεφτόμαστε αν θα …ανάψουμε ή όχι φέτος το καλοριφέρ στην πολυκατοικία μας!
Ευαίσθητοι λοιπόν καθώς είμαστε στο θέμα της ενέργειας διαβάσαμε με πολύ ενδιαφέρον ότι το Εργαστήριο Θαλάσσιων Ερευνών (NRL) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ φαίνεται ότι ανακάλυψε μια πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής καυσίμων από το θαλασσινό νερό! Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του, που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Renewable and Sustainable Energy», το NRL αναφέρει ότι οι ερευνητές του κατάφεραν να απομονώσουν… διοξείδιο του άνθρακα και αέριο υδρογόνο από θαλασσινό νερό, τα οποία στη συνέχεια θα μπορούν με τη χρήση καταλυτών να μετατραπούν σε στρατιωτικό καύσιμο τύπου J-5, το οποίο πληροί τις προϋποθέσεις ασφάλειας που θέτει το Π.Ν. των ΗΠΑ.
Έτσι, η συγκεκριμένη –φιλική προς το περιβάλλον– τεχνολογία και η επιτυχής αξιοποίησή της θα επιτρέψει στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ να ανεφοδιάζει εν πλω το στόλο του, αλλά και να ενισχύσει κατακόρυφα την αυτονομία του καλύπτοντας το σύνολο των αναγκών του σε καύσιμα, όχι μόνο για τα πλοία του, αλλά και τα μαχητικά αεροσκάφη του, και για τους περισσότερους τύπους κινητήρων που χρησιμοποιεί. Και σχετικά φτηνά, αφού η ανακοίνωση επισημαίνει ότι το κόστος της νέας τεχνολογίας κυμαίνεται μεταξύ 3 και 6 δολαρίων το γαλόνι, το οποίο συμπεριλαμβάνει και τις δαπάνες για τον ειδικό εξοπλισμό, τη λειτουργία του και τη συντήρησή του, αλλά και το κόστος για την υγροποίηση!
Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι …«όνειρα θερινής νυκτός», και αν δοθεί η τεχνολογία αυτή να εφαρμοσθεί και προς όφελος του ευρέος …«πόπολου», εμείς εδώ πέρα με τόση θάλασσα που μας περιβάλλει, θα λύσουμε το ενεργειακό μας πρόβλημα μια για πάντα! …Αμήν και πότε!
…Ή ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΕΡΑ;
Αλλά, εκτός από τη θάλασσα, οι επιστήμονες μιας μικρής βρετανικής εταιρείας μας είπαν πρόσφατα ότι δημιούργησαν πετρέλαιο και από τον …αέρα(!) Σύμφωνα, λοιπόν, με την εφημερίδα «Ιντιπέντεντ», η εταιρεία Air Fuel Synthesis, που εδρεύει στο Στόκτον ον Τις, ανακοίνωσε σε συνέδριο του Ιδρύματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Λονδίνου, ότι από τον περασμένο Αύγουστο έως τώρα, κατάφερε να παραγάγει πέντε λίτρα πετρέλαιο από διοξείδιο του άνθρακα και υδρατμούς σε ένα μικρό διυλιστήριο! Δηλαδή, η εταιρεία χρησιμοποίησε υπάρχουσες δοκιμασμένες και γνωστές μεθόδους, όπως η ηλεκτρόλυση και η πρόκληση χημικών αντιδράσεων, για να εξαγάγει διοξείδιο του άνθρακα από τον αέρα και να το ενώσει με υδρογόνο από υδρατμούς ώστε να παραγάγει συνθετικούς υδρογονάνθρακες. Έτσι, το παραγόμενο προϊόν μοιάζει με πετρέλαιο και μυρίζει σαν πετρέλαιο, είναι όμως πολύ πιο καθαρό από το ορυκτό πετρέλαιο, διότι δεν έχει κανένα από τα πρόσθετα και τα βλαβερά συστατικά που περιέχονται σε αυτό. Μάλιστα, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο καύσιμο μπορεί άμεσα να χρησιμοποιηθεί στα αυτοκίνητα, χωρίς αυτά να χρειάζεται να υποστούν καμία μηχανική τροποποίηση, ενώ οι ειδικοί λένε ότι με την ίδια τεχνολογία θα μπορέσουν να παρασκευάσουν και καύσιμα για την αεροπλοΐα!
Προς το παρόν, η διαδικασία βρίσκεται σε πολύ αρχικό στάδιο και η εταιρεία διαθέτει μόνο ένα πολύ μικρό διυλιστήριο το οποίο λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα από το υπάρχον δίκτυο της χώρας. Αισιοδοξεί, όμως, ότι ως το 2014 θα έχει αναπτύξει μεγαλύτερες εγκαταστάσεις, οι οποίες θα έχουν ικανότητα παραγωγής ενός τόνου πετρελαίου την ημέρα και θα λειτουργούν με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συνοπτικά, φαίνεται να χρησιμοποιούν μια επαναστατική τεχνολογία που υπόσχεται να επιλύσει μελλοντικά την ενεργειακή κρίση, αλλά και να ελαχιστοποιήσει τις εκπεμπόμενες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα! Μπράβο τους και μακάρι για το καλό όλων μας να επιτύχουν!
ΚΑΙ ΦΥΤΑ …ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ ΣΤΟ ΔΑΣΟΣ ΤΟΥ ΒΟΡΝΕΟ!
Η Βόρνεο είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί στον κόσμο, βρίσκεται βόρεια της Αυστραλίας στη θαλάσσια περιοχή της Νοτιοανατολικής Ασίας και ανήκει διοικητικά σε τρεις χώρες: στην Ινδονησία, στην Μαλαισία, και στο Μπρουνέι. Στο νησί αυτό υπάρχει ένα από τα αρχαιότερα τροπικά δάση βροχής του κόσμου, όπως είναι το Daintree Rainforest της Αυστραλίας και το δάσος του Αμαζονίου. Στο πλούσιο σε πανίδα και χλωρίδα αρχέγονο αυτό δάσος, η φύση …συνεχίζει να μας εκπλήσσει ευχάριστα!
Πρόσφατα, επιστήμονες από τη Μαλαισία και από το Κέντρο Φυσικής Βιοποικιλότητας της Ολλανδίας μελέτησαν στο πλαίσιο ερευνητικής αποστολής τη βιοποικιλότητα στο δάσος γύρω από το όρος Κιναμπάλου, στο υψηλότερο σημείο της Βόρνεο και …ενθουσιάστηκαν! Οι ερευνητές συνέλεξαν εκεί περίπου 3.500 δείγματα DNA από 1.400 είδη ζώων, φυτών και μυκήτων και έτσι αναγνώρισαν 160 νέα είδη(!) -μεταξύ των οποίων αράχνες, μανιτάρια, σκαθάρια, σαλιγκάρια, τερμίτες κ.άλ.-, που μέχρι σήμερα ήταν άγνωστα στην επιστήμη! Μερικά ευρήματα ήταν αναμφίβολα ιδιαίτερα εντυπωσιακά, όπως κάποια μανιτάρια που φωσφορίζουν τη νύχτα, αράχνες που χοροπηδούν και μια σπάνια μύγα με μάτια – κεραίες που πολλές φορές ξεπερνούν σε μήκος το σώμα της!
Ανάμεσα στα άλλα αξιοσημείωτα ευρήματα που ανέλυσαν, συγκαταλέγεται και το φυτό «Nepenthes lowii», που φύεται στο Βόρνεο και προμηθεύεται το άζωτο που χρειάζεται από τις …ακαθαρσίες μικρών ζώων! Συγκεκριμένα, για να πετύχει το στόχο του αυτό το φυτό …τουαλέτα, προσελκύει μικρά θηλαστικά και τα ταΐζει με το νέκταρ του. Καθώς τα ζωάκια απολαμβάνουν το γεύμα τους, (βλ. φωτο), οι ακαθαρσίες τους πέφτουν στην «παγίδα» του φυτού, που προσλαμβάνει έτσι τις απαραίτητες για την επιβίωσή του ποσότητες αζώτου!
Ο ΜΑΓΙΚΟΣ ΑΝΕΞΕΡΕΥΝΗΤΟΣ ΒΥΘΟΣ ΤΩΝ ΩΚΕΑΝΩΝ!
Εκτός από το δάσος της Βόρνεο, επιστήμονες με το ειδικό ερευνητικό βαθυσκάφος «Τάρα» έχουν ανακαλύψει τα τελευταία δυόμισι χρόνια, ως ένα εκατομμύριο(!) νέα είδη θαλάσσιων ζώων και στις υδροθερμικές πηγές του απέραντου βυθού της Ανταρκτικής! Οι θαλάσσιοι αεραγωγοί, εκεί όπου έγιναν οι μελέτες, βρίσκονται περίπου 8.000 πόδια κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας, στο απόλυτο σκοτάδι, και φθάνουν σε θερμοκρασίες κοντά στους 700 βαθμούς Κελσίου! Και όμως οι ερευνητές εξεπλάγησαν από τη βιοποικιλότητα που συνάντησαν σε αυτές τις ακραίες συνθήκες. Τα πιο συχνά άγνωστα ζώα που έχουν παρατηρήσει είναι κάποια που μοιάζουν με θαλάσσιες ανεμώνες, αστερίες και σκουλήκια και άλλα που δεν τα έχουν ακόμη κατονομάσει. Για παράδειγμα βρήκαν σκουλήκια που η παρόμοια ανατομία τους με τον γνωστό σκώληκα τον γήινο, δεν είναι φυσιολογική αφού ζουν και αναπαράγονται στην άμμο κάτω από δισεκατομμύρια τόνους νερού και σε μέρη με απόλυτο σκοτάδι (βλ. φωτο). Επίσης, παρατήρησαν πολύχρωμα ζώα που μοιάζουν στο σχήμα με κατσαρίδες, άλλα που μοιάζουν με καλαμάρια και φωσφορίζουν(!), καθώς και πανάσχημα νέα ψάρια που ονομάστηκαν (επιστημονικά) στερνοπτυχοστεΐχτες. …«Ως εμεγαλύνθη τα έργα σου Κύριε, πάντα εν σοφία εποίησας»!
ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΜΟ
Σύμφωνα με εκτενή αναφορά του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού στη Γενεύη και των επιστημόνων από το Διεθνές Πρόγραμμα Παγκόσμιας Ατμοσφαιρικής Χημείας στο Μπούλντερ του Κολοράντο των ΗΠΑ, σήμερα στον πλανήτη υπάρχουν 23 μεγα-πόλεις, ενώ πριν από 60 χρόνια υπήρχαν μόνο δύο! Στον αναπτυσσόμενο κόσμο περισσότερο από το 50% των ανθρώπων ζει σε πόλεις και το ποσοστό αυτό εκτιμάται να φθάσει το 2050 στο 70% εξαιτίας της αναμενόμενης αύξησης του παγκόσμιου πληθυσμού. Όμως, οι μεγαλουπόλεις απειλούν τη ζωή των δεκάδων εκατομμυρίων κατοίκων τους εξαιτίας της μολυσμένης ατμόσφαιρας που προκαλείται από την ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους. Έτσι, στην Ασία που βρίσκονται περισσότερες από τις μισές πιο ρυπασμένες πόλεις του κόσμου η μολυσμένη ατμόσφαιρά τους ευθύνεται για περίπου 500.000 θανάτους ετησίως. Ας προσέξουμε!
Πριν λίγες εβδομάδες και μετά το τελευταίο αρνητικό ρεκόρ που καταγράφηκε στην Ανταρκτική -για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των πάγων τα τελευταία 30 χρόνια- ένα νέο θετικό ρεκόρ έρχεται να επιβεβαιώσει τις τεράστιες αλλαγές στη γήινη ατμόσφαιρα. Σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Στοιχείων Χιονιού και Πάγων, στο Κολοράντο, ο πάγος που περιβάλλει την Ανταρκτική αυξήθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, όσο ποτέ άλλοτε και καλύπτει αυτή τη στιγμή έκταση 19,44 εκατ. τετρ. χλμ.! Ταυτόχρονα, επιστήμονες από 8 χώρες με ένα νέο ρομποτικό υποβρύχιο κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν τρισδιάστατο χάρτη της Ανταρκτικής κάτω από τους πάγους και υποστηρίζουν ότι αυτός θα τους βοηθήσει να εξάγουν συμπεράσματα για τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών, δεδομένου ότι οι αυξομειώσεις των πάγων ακολουθούν τα καιρικά φαινόμενα που επικρατούν.