Γενίκευση της ανακύκλωσης προτείνει η ΟΙΚΙΠΑ

Προτάσεις προς την Επιτροπή Aνακύκλωσης του Δήμου Πατρέων

 

imagesΗ Οικολογική Κίνηση Πάτρας κατέθεσε μια συνολική πρόταση για την προώθηση της ανακύκλωσης στον ευρύτερο Δήμο της Πάτρας, όχι μόνο σε ότι αφορά τις συσκευασίες (μπλε  κάδοι) αλλά σε σχέση με όλα τα ρεύματα αστικών απορριμμάτων. Ακολουθεί το κείμενο της πρότασης που κατατέθηκε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Ανακύκλωσης του Δήμου Πατρέων της 18-2-2013. Ο σχεδιασμός του Δήμου δίνει προτεραιότητα στην αναβάθμιση του συστήματος των μπλε κάδων με την ανάπτυξη περίπου 600 νέων μπλε κάδων και μια πολύπλευρη επικοινωνιακή εκστρατεία προώθησης της ανακύκλωσης ως καθημερινής συμπεριφοράς. 

Η εκστρατεία θα περιλαμβάνει ραδιοφωνικά σποτ, διακίνηση εντύπων, διαπροσωπική προπαγάνδιση της ανακύκλωσης ως καθημερινής συμπεριφοράς από εθελοντές. Σημειώνεται εδώ, ότι τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ποιοτική επιδείνωση της ανακύκλωσης στο Κέντρο διαλογής Ανακυκλώσιμων υλικών Πάτρας, δεδομένου ότι από μη ανακτήσιμο υπόλειμμα της τάξης του 40% έχουμε φτάσει σε λίγο πάνω από 50%.

Είναι φανερό ότι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για την ανάγκη επιμελούς ανακύκλωσης και μη υπεύθυνης χρήσης των μπλε κάδων είναι προφανής προτεραιότητα.

Ακολουθεί παρακάτω το κείμενο των προτάσεων της ΟΙΚΙΠΑ.

Προτείνουμε κατά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων  για την αναβάθμιση της ανακύκλωσης στον δήμο μας τα παρακάτω.  Σημειώνουμε ότι ως Δήμος έχουμε το μέγεθος και την δυνατότητα να θέσουμε ως στόχο την διαχείριση σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το σύνολο των ρευμάτων αποβλήτων  για τα οποία έχει εκδοθεί σχετικό ΠΔ ή ΚΥΑ. Η πλήρης κάλυψη κενών στο πεδίο αυτό είναι ρεαλιστικό να επιδιωχθεί σε ορίζοντα έτους.

1.Φυτικά υπολλείματα – κλαδέματα

Πέραν του ελέγχου της καλής λειτουργίας του υπάρχοντος θρυμματιστή φυτικών υπολειμμάτων  και μέχρι την παραλαβή του θρυμματιστή  που έχει ενταγεί στο υπό συζήτηση στο Δημ. Συμβούλιο  Τεχνικό Πρόγραμμα προτείνεται η χωριστή απόθεση των κλαδεμάτων ή των φυτικών  υπολειμμάτων που συλλέγονται αυτό το διάστημα , στην Ξερόλακκα ώστε μόλις ο θρυμματιστής  παραληφθεί  να υποστούν θρυμματισμό – κομποστοποίηση.

  1. Εγκαταλελειμμένα οχήματα τέλους κύκλου ζωής.

Τα εγκαταλελειμμένα οχήματα (κυρίως Ι.Χ. αυτοκίνητα και δίτροχα αλλά και μικρά φορτηγά) στους δρόμους των δημοτικών ενοτήτων περιορίζουν σοβαρά τις νόμιμες θέσεις στάθμευσης αλλά και αποτελούν εστίες συγκέντρωσης  απορριμμάτων κάτω απ’ αυτά.

Προτείνουμε εκστρατεία γενικού, συνολικού τους εντοπισμού , «σαρωτικά»,  στο σύνολο του καλλικρατικού Δήμου Πατρέων  με χρήση υπηρεσιών πενταμηνιτών εργαζομένων.  Συγκροτούνται διμελή συνεργεία από υπαλλήλους που έχουν εκπαιδευτεί στοιχειωδώς να αναγνωρίζουν τα οχήματα που φέρουν ισχυρές ενδείξεις εγκαταλελειμμένου, συμπληρώνεται για καθένα ειδικό έντυπο (χαρακτηριστικά, τόπος, ώρα –  ημέρα καταγραφής κλπ) φωτογραφίζονται και τηρείται σημειωματάριο αντιστοίχησης φωτογραφιών και εντύπων.

Στην συνέχεια τα στοιχεία παραδίδονται στους συμβεβλημένους με το Δήμο εργολάβους και παρακολουθείται η πρόοδος της δικής τους επέμβασης για την τελική απομάκρυνση και ανακύκλωση των οχημάτων αυτών. Πρέπει επίσης να ενθαρρυνθούν οι πολίτες (με σχετικές καταχωρήσεις στον τύπο και ανακοινώσεις σε χώρους ανακοινώσεων του Δήμου)  να αναφέρουν οχήματα τέλους κύκλου ζωής τηλεφωνικά, με φαξ ή ηλεκτρονική αλληλογραφία.

Γενικά, θεωρούμε ότι μπορούμε να μην θέσουμε την διαχείριση πράσινων υπολειμμάτων υπό πιλοτική αλλά υπό γενικότερη εφαρμογή εντός του τρέχοντος έτους. 

  1. Ογκώδη απορρίμματα, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απορρίμματα.

Ο εν λειτουργία μηχανισμός παραλαβής των ογκωδών (έπιπλα κλπ) με ειδοποίηση της αρμόδιας δημοτικής Υπηρεσίας από τον ενδιαφερόμενο δημότη δεν καλύπτει σε ικανοποιητικό βαθμό το πρόβλημα.  Επίσης ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές παραλαμβάνονται από ορισμένα μεγάλα καταστήματα προς ανακύκλωση. 

Προτείνουμε: την καθιέρωση (ανά ευρύτερη περιοχή, διαμέρισμα πχ του Δήμου) συγκεκριμένη ημέρας ή δεκαπενθήμερη βάση για να βγάζουν οι πολίτες ογκώδη και  ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές Παράλληλα λίγα σημεία (με κατάλληλους μεγάλους κάδους) που θα μπορούν και τον άλλο καιρό να τα αποθέτουν ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά απόβλητα προς παραλαβή από το δήμο. Τα  σημεία αυτά πρέπει να επιλεγούν ώστε να καλύπτονται μεγάλες περιοχές (όχι μόνο πχ στην Βόρεια περιοχή) και  να υπάρχει και παρουσία υπαλλήλων του Δήμου (για λόγους παροχής άλλης υπηρεσίας)

  1. Ανακύκλωση χαρτιού 

α. Μελέτη των παραμέτρων που απαιτεί η πιλοτική αρχικά, γενική στη συνέχεια, ανακύκλωση χαρτιού σε ξεχωριστό κάδο, με στόχο την μεγιστοποίηση του βαθμού ανάκτησης και της ποιότητας του υλικού.

 β. Άμεση έναρξη εφαρμογής προγράμματος ανακύκλωσης χρησιμοποιημένου χαρτιού από τις δημοτικές Υπηρεσίες και επιχειρήσεις. 

  1. Ανακύκλωση γυαλιού

 Οι μεταλλικοί κάδοι ανακύκλωσης γυαλιού δεν έχουν την ανταπόκριση που αναμέναμε. Προτείνουμε ενημερωτική καμπάνια (πόρτα -πόρτα και  με έντυπο) για να συνηθίσουν οι επαγγελματίες του χώρου της εστίασης να τους χρησιμοποιούν. Στην συνέχεια μπορεί  να εξετασθεί η υποχρεωτική διατήρηση ειδικού κάδου γυαλιού σε καθένα από τα καταστήματα αυτά.

  1. Θύλακες ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών.

Εξαμηνιαία (τουλάχιστον) «επιχείρηση σάρωσης» του γεωγραφικού χώρου του Δήμου με στόχο τον εντοπισμό μικρών και  μεγαλύτερων θυλάκων απορριμμάτων (ξύλα, πλαστικά, μπάζα κλπ) με στόχο την αποκατάστασή τους και την βελτίωση της εικόνας της πόλης. Η εκκαθάριση των χώρων να γίνεται με χωριστή διαλογή ανακυκλώσιμων και μη.

Τέλος σημειώνουμε ότι:

Α. Θεωρούμε θετικό βήμα την σύνταξη προγράμματος  συνολικού σχεδιασμού δράσεων για την εναλλακτική διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων 

Β. Θεωρούμε ότι και ο τομέας των ΑΕΕΚ (Απόβλητα Εκσκαφών Κατασκευών – κατεδαφίσεων) πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο ειδικής μέριμνας του Δήμου κυρίως σε ότι αφορά την χωροθέτηση χώρου διαχείρισης. Παράλληλα, ο Δήμος Πατρέων οφείλει να αναλάβει πρωτοβουλία συγκρότησης σχετικού «συστήματος» σε συνεργασία με τούς παραγωγούς των αποβλήτων αυτών.

Επιμέλεια κειμένου: Γ. Κανέλλης