Γαλάζιες Σημαίες

simaiaΟι Γαλάζιες Σημαίες της Δυτικής Ελλάδας

Το καλοκαίρι, η τόσο ανέμελη εποχή για τα παιδιά και η κάπως πιο χαλαρή για εμάς τους μεγαλύτερους, βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο. Είναι η εποχή κατά την οποία ερχόμαστε σε άμεση επαφή με τη θάλασσα απολαμβάνοντας τις χαρές της. Ιδιαίτερα μάλιστα τις “καυτές” ημέρες του καλοκαιριού οι περισσότεροι προστρέχουμε στις κοντινότερες παραλίες, προκειμένου να δροσιστούμε και να περάσουμε ευχάριστα δίπλα στο υγρό στοιχείο. Το ερώτημα ωστόσο που προκύπτει είναι αν μπορούμε να απολαύσουμε ανενόχλητα τις χαρές της θάλασσας, σε οργανωμένες ακτές προσφέροντας υπηρεσίες στους λουόμενος ή αν η τελευταία εγκυμονεί κινδύνους λόγω της μη καθαρότητάς της.
Στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με την εκτεταμένη ακτογραμμή οι ενδεδειγμένες για κολύμπι θαλάσσιες περιοχές που παρασημορφώθηκαν από το πρόγραμμα περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και προστασίας “Γαλάζιες Σημαίες” είναι μόνο δέκα [10].
Η Ελληνική Εταιρεία Προστασία της Φύσης (ΕΕΠΦ) η παλαιότερη περιβαλλοντική οργάνωση της χώρα μας είναι ο συντονιστής του διεθνές προγράμματος για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Οι Γαλάζιες Σημαίες, σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 41 χώρες (πρόγραμμα που ξεκίνησε το 1987), που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με 32 αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς.
naupaktosΔεν αρκεί στις ακτές να υπάρχει μόνο καθαρή θάλασσα. Πρέπει να τηρούνται τα 32 αυστηρά κριτήρια που έχουν σχέση με την καθαριότητα του χώρου, την οργάνωση, την πληροφόρηση, την ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, την προσπέλαση ΑΜΕΑ, την προστασία του περιβάλλοντος της ακτής, του παράκτιου χώρου αλλά και της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των πολιτών.
Η ποιότητα των νερών κολύμβησης ένας από τα κυριότερα κριτήρια του προγράμματος παρακολουθείται από την Κεντρική Διεύθυνση Υδάτων, Διεύθυνση παρακολούθησης του ΥΠΕΚΑ σύμφωνα με την ισχύουσα και νέα οδηγία 2006/7/ΕΚ. Οι τιμές της Οδηγίας, οι μικροβιολογικοί παράμετροι θα πρέπει να ικανοποιούν απόλυτα τις φυσικοχημικές παραμέτρους από τις δειγματοληψίες που πραγματοποιούνται με εξαιρετική ποιότητα υδάτων.
Σε αριθμούς η Ελλάδα κατέχει την 2η θέση παγκοσμίως ανάμεσα από 41 χώρες. Η Διεθνής Επιτροπή στο σύνολο της βράβευσε 3.012 ακτές και 638 μαρίνες σε όλο τον κόσμο. Το 2011 για την Ελλάδα βραβεύτηκαν 387 ακτές και 9μαρίνες σε αντίθεση με την περσινή χρονιά που βραβεύτηκαν 421 ακτές. Ο Δήμος Κερκύρας έχει τις περισσότερες Γαλάζιες Σημαίες σε 33 ακτές και θεωρείται ένα από τα “ατού” της για το φετινό τουρισμό του καλοκαιριού ακολουθώντας ο Δήμος Ρόδου με 32 βραβευμένες ακτές.
Αν μια ακτή κερδίσει τη σημαία τη διατηρεί μόνο εκείνη τη χρονιά και πρέπει να αποδείξει ότι την αξίζει και για την επόμενη. Οι επιθεωρητές του προγράμμτος επισκέπτονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τις ακτές κατά τη διάρκεια της κολυμβητικής περιόδου και επισημαίνουν τυχόν προβλήματα και παραλείψεις όχι μόνο για την ποιότητα νερών κολύμβησης αλλά την τήρηση των κριτηριών. Μια παραλία μπορεί να χάσει τη σημαία προσωρινά ή ακόμη και οριστικά για σοβαρά παραπτώματα όπως είχε συμβεί πέρσι στα Διγιελιώτικα του πρώην Καλλικρατικού Δήμου Αιγίου και της Ζαχάρως Ηλείας ενώ αντίστοιχα η ακτή της Τουρλίδας Μεσολογγίου το 2009. Σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, οι παραπάνω ακτές δεν θα μπορούσαν να είναι υποψήφιες για βράβευση την επόμενη χρονιά.
tourlidaΤα 32 αυστηρά κριτήρια του διεθνούς προγράμματος για την απονομή της Γαλάζιας Σημαίας 2011 συνοψίζονται στις εξής τέσσερις κατηγορίες:

Καθαριότητα θάλασσας και ακτής 

•    Ποιότητα των νερών κολύμβησης, που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία. Τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών αναλύσεων εμφανίζονται στην ιστοσελίδα: http://www.e-per.gr του ΥΠΕΚΑ

Οργάνωση ακτής
•    Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
•    Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
•    Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
•    Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
•    Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.
Ασφάλεια επισκεπτών
•    Εκπαιδευμένοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
•    Προσφορά υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

Προστασία της φύσης και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
•    Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
•    Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.

Βασικό ρόλο λοιπόν για να αυξηθούν οι Γαλάζιες Σημαίες στη περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, γιατί ακτές καθαρές μπορεί να υπάρχουν, διαδραματίζουν η Περιφέρεια, οι παράκτιοι Δήμοι και οι τοπικές αρχές των τουριστικών περιοχών, προκειμένου να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές που απαιτούνται και να παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες-λουόμενους ώστε εντέλει να τους απονεμηθεί το διεθνές σύμβολο ποιότητας, το πιο γνωστό, περιβαλλοντικό και τουριστικό σύμβολο στον κόσμο.
Επιλογικά σκεπτόμενοι καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι για να κολυμπήσουμε ανενόχλητοι στις θαλάσσιες περιοχές πρέπει από τη μια να προτιμούμε αυτές που έχουν παρασημοφορηθεί με τις γαλάζιες σημαίες και από την άλλη να επαγρυπνούμε για την καθαρότητα της θάλασσας. Η έλλειψη συνείδησης, παιδείας και αισθητικής καθιστά όλους μας συνυπεύθυνους στη μη διατήρηση της καθαρότητας των ακτών.
Απαιτείται λοιπόν αφενός η εγρήγορση των αρμόδιων φορέων και αρχών για την επίλυση των πρακτικών προβλημάτων του θέματος αφετέρου η συνειδητοποίηση του κάθε πολίτη για την αξία της καθαρής θάλασσας και ακτής τόσο για την υγεία όσο και την απόλαυση. Ας έχουμε, λοιπόν, υπόψη ότι επαφίεται στον καθένα προσωπικά η διατήρηση των καθαρών ακτών και ιδιαίτερα στον εσωτερικό εκπολιτισμό μας. Καλό καλοκαίρι!

ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΣΗΜΑΙΕΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αιτωλοακαρνανία [2 ακτές]
Ψανή          Δήμος Ναυπάκτου
Γρίμποβο    Δήμος Ναυπάκτου
Αχαΐα [3 ακτές]
Καλογριά         Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Λακκόπετρα    Δήμος Δυτικής Αχαΐας
Αλυκή             Δήμος Αιγιάλειας
Ηλεία [5 ακτές]
Σκαφιδιά                        Δήμος Πύργου
Κουρούτα                      Δήμος  Ήλιδας
Κάστρο Χρυσή Ακτή 2    Δήμος Αντραβίδας-Κυλλήνης
Λουτρά Κυλλήνης  1      Δήμος Αντραβίδας-Κυλλήνης
Λουτρά Κυλλήνης  2      Δήμος Αντραβίδας-Κυλλήνης

Κείμενο και φωτογραφίες: Διονύσης Μαμάσης
Περιβαλλοντολόγος-Χαρτογράφος info@mamasis.gr