«Ο τολμών νικά», αυτό απέδειξαν οι δύο αδερφές Αλεξάνδρα και Λίνα Τσιαντή από την Αγία Τριάδα Φαρσάλων, οι οποίες δημιούργησαν μία από τις πρώτες βιοδυναμικές καλλιέργειες σιτηρών και κηπευτικών στην Ελλάδα.
Μια μετάθεση του άντρα της Αλεξάνδρας, την οδηγεί στα πάτρια εδάφη της και κατά σύμπτωση δυο χρόνια αργότερα ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και η αδερφή της. Οι δύο επιστήμονες, χημικός μηχανικός η Αλεξάνδρα, μεταπτυχιακό στη Βιολογία η Λίνα, αφήνοντας τις δουλειές τους, σκέφτονται πώς θα αξιοποιήσουν την οικογενειακή περιουσία. Το 2005, όταν έμαθαν για ένα πρόγραμμα επιδοτούμενο για την ένταξη νέων αγροτών σε βιολογικές καλλιέργειες, παράλληλα πέφτει στα χέρια τους το βιβλίο του Γαβριήλ Πανάγου «Βιοδυναμικές Καλλιέργειες», κάτι που ήταν, όπως λένε, σαν να άνοιγαν τα μάτια τους. Το 2006 επικοινωνούν με το Γερμανό γεωπόνο και σύμβουλο βιοδυναμικής Γούλιους Ομπερμάιερ, ο οποίος μετά από ένα μήνα έρχεται στην Ελλάδα για να τους δώσει τη βοήθειά του πάνω στη βιοδυναμική καλλιέργεια, και φυσικά ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του.
Η βιοδυναμική έχει στόχο να επαναφέρει την ισορροπία στο σύστημα, αφού στηρίζεται στην λογική της πλήρους αυτονομίας, και για να το πετύχει αυτό χρειάζονται όσο το δυνατόν λιγότερες εξωτερικές εισροές (λιπάσματα, φυτοφάρμακα). Άρα σε κάθε κτήμα, πρέπει να υπάρχει ένα μέρος για τα ζώα που δίνουν την κοπριά και ένα μέρος που θα καλύπτει την τροφή τους. Μετά από πολλές δυσκολίες και προσπάθειες για να αξιοποιήσουν κατάλληλα τα εδάφη τους, η Αλεξάνδρα και η Λίνα καταφέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Μεγάλη ήταν η χαρά τους, όταν ο εκπρόσωπος της ΔΗΩ για την πιστοποίηση τους είπε ότι χρόνια είχε να δοκιμάσει τέτοιο καρότο!
Το 2009 γεννιέται επίσημα η Trinity Farms, εξασφαλίζει την επίσημη πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό Demeter (από τη θεά Δήμητρα) για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, και σύντομα έρχονται οι πρώτες διακρίσεις, αφού τόσο τα αλεύρια όσο τα σκόρδα και τα καρότα της βραβεύονται συστηματικά τα τελευταία χρόνια ως τα καλύτερα της αγοράς. Τα σιτηρά μάλιστα τα αλέθουν στο κτήμα τους, χρησιμοποιώντας έναν Αυστριακό πετρόμυλο με πέτρες από τη Νάξο που αλέθει όχι μόνο το στάρι, αλλά και τη βρώμη, το κριθάρι, τη σίκαλη και το Triticum Dicoccum, την ελληνική ζέα, τα οποία και διαθέτουν στην αγορά. Οι δύο αδερφές καταλήγουν εκφράζοντας την πίστη ότι αυτό δεν είναι μόνο το μέλλον της γεωργίας, αλλά και ένας άλλος τρόπος ζωής.
Και λίγα λόγια για τη βιοδυναμική καλλιέργεια, που ξεκίνησε το 1924 από τα σεμινάρια του Ρούντολφ Στάινερ στους αγρότες, οι οποίοι είχαν οδηγηθεί σε αδιέξοδο από τις επιπτώσεις της εντατικής γεωργίας (πολλά λιπάσματα, μεγάλη κατανάλωση νερού, σπόροι που πέθαιναν και γενικά προϊόντα που εξυπηρετούσαν την ποσότητα, αλλά καθόλου τα στάνταρ της ποιότητας). Ο Στάινερ οργάνωσε ένα σύστημα βασισμένο στις αρχές της ανθρωποσοφίας, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες που επηρέαζαν τα φυτά ως ζωντανούς οργανισμούς, όπως η βαρύτητα, ακόμη και η θέση των αστεριών. Τελευταία οι θεωρίες του, που δεν διαφέρουν από τις αντίστοιχες των αρχαίων ημών προγόνων, βρίσκουν όλο και πιο γόνιμο έδαφος, ιδιαίτερα στην παραγωγή κρασιού και σιτηρών με βιοδυναμικές φάρμες που πιστοποιούνται από τον διεθνή οργανισμό Demeter.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής
Επιμέλεια: Αναστασία Τζούδα