Βαρύτερες ποινές για λαθροϋλοτόμους

lathroylotomiaΑυστηροποιούνται οι διατάξεις του Δασικού Κώδικα σχετικά με την παράνομη υλοτομία με τον νόμο 4138  «Επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και άλλες διατάξεις». Οι διαστάσεις που έλαβε η παράνομη υλοτόμηση ακόμη και σε φυλασσόμενα δάση προστατευομένων περιοχών κατά τον φετινό χειμώνα οδήγησε σε προβλέψεις κατά των παρανόμως υλοτομούντων ή μεταφορέων των προϊόντων παράνομης υλοτομία, που ξεκινούν από πρόστιμο ή κράτηση αι φτάνουν μέχρι 10ετή κάθειρξη σε βαρειές περιπτώσεις. 

 

Ειδικότερα το άρθρο 1 του  νέου νόμου ορίζει ότι οι παραβάτες των διατάξεων περί υλοτομίας  «…τιμωρούνται με πρόστιμο ή κράτηση ή και με αμφότερες τις ποινές αυτές, εάν από την παράβαση δεν επήλθε καμία ζημία ή η προξενηθείσα δεν υπερβαίνει τα 300 ευρώ. Εάν η ζημία υπερβαίνει τα 300 ευρώ, ο παραβάτης τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 381 και 382 του Ποινικού Κώδικα. Ως επιβαρυντική περίπτωση θεωρείται, εάν το δάσος είναι δημόσιο. Σε όσους αγοράζουν την παρανόμως υλοτομημένη ξυλεία για περαιτέρω εμπορία επιβάλλεται από την αρμόδια οικονομική αρχή πρόστιμο ίσο με την πενταπλάσια αξία μεταπώλησης του προϊόντος, το οποίο εισπράττεται κατά τα ισχύοντα για την είσπραξη των δημοσίων εσόδων. Σε περίπτωση υποτροπής αφαιρείται η άδεια λειτουργίας της επιχείρησης για 2 μήνες.» Προβλέπεται, όπως προαναφέραμε, ακόμη και κάθειρξη μέχρι δέκα έτη αν η προξενηθείσα από την τέλεση των παρανόμων πράξεων αυτών στο δάσος ζημία υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ.

 

Καλωσορίζουμε τις νέες αυστηρότερες διατάξεις με την ελπίδα να συμβάλουν στην αποτροπή της λεηλασίας των δασών μας. Το θέμα είναι βέβαια, όπως και σε κάθε νόμο που επιδιώκει την αστυνόμευση δημοσίων αγαθών, η επαρκής εποπτεία και τα μέσα που θα είναι στην διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών για την εφαρμογή του νόμου.  Και σαφώς είναι εξίσου επείγον να γίνει κάτι και γι’ αυτό αν θέλουμε οι αυστηρές διατάξεις να μην μείνουν στο χαρτί.