Ενδιαφέρουσα ημερίδα του ΤΕΕ, για το ΓΠΣ
Σαρωτικές αλλαγές στην εφαρμογή των Γενικών Πολεοδομικών Σχεδίων (ΓΠΣ), προωθεί η κυβέρνηση μέσω του ΥΠΕΚΑ, «ελαφρύνοντας» τους ισχύοντες πολεοδομικούς περιορισμούς στο πνεύμα της προσέλκυσης νέων επενδύσεων στον κατασκευαστικό τομέα. H δυσμενής αυτή εξέλιξη επισημάνθηκε στην επίκαιρη ημερίδα που διοργάνωσε το ΤΕΕ στην Πάτρα για την εφαρμογή του νέου ΓΠΣ στην πόλη μας.
Σύμφωνα με τον κ. Στέφανο Κοσμά, Προϊστάμενο του Τμήματος Πολεοδομικού Σχεδιασμού, δήμου Πατρέων τα ΓΠΣ μετατρέπονται σε Τοπικά Πλαίσια Χωρικής Οργάνωσης που δεν θα έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα ούτε για τη Διοίκηση, ούτε για τους πολίτες. Ο ίδιος εισηγητής πρότεινε τη θεσμοθέτηση ενός Παρατηρητηρίου Πολεοδομικού Σχεδιασμού στο ΥΠΕΚΑ και στις περιφέρειες για τον έλεγχο των αυθαιρεσιών και παρανομιών, όπου συντελούνται.
Σημαντικές ήταν και οι άλλες εισηγήσεις από ειδικούς και τεχνοκράτες.
Μεταξύ αυτών αναφέρουμε αυτή του κ. Αλέκου Πανταζή ( μελετητή του νέου ΓΠΣ της Πάτρας) που εστιάστηκε στις περιβαλλοντικές διαστάσεις του ΓΠΣ όπως είναι ο δραστικός περιορισμός των οικιστικών επεκτάσεων, η αποσυμφόρηση και ανάπλαση του Ιστορικού Κέντρου, η μείωση των συντελεστών δόμησης σε πυκνοκατοικημένες περιοχές και η σταδιακή απομάκρυνση των οχλουσών χρήσεων από οικιστικές περιοχές.
Σε μια άλλη εισήγηση η κ. Εύα Αθανασοπούλου (Πολιτικός Μηχανικός, επιμελήτρια Μόνιμης Επιτροπής Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΤΕΕ/ΤΔΕ) αναφέρθηκε στις κοινωνικοοικονομικές αλλαγές που συντελούνται στην Πάτρα λόγω της κρίσης, επηρεάζοντας και την πολεοδομική ανασυγκρότηση. Όπως τόνισε η εισηγήτρια, η μείωση του ενεργού πληθυσμού, τα άδεια και εγκαταλελειμμένα κτίρια, η απαξίωση των κοινωνικών κτιριακών υποδομών και η έλλειψη ρευστότητας δημιουργούν ένα δυσμενές περιβάλλον για μια βιώσιμη πολεοδομικά πόλη.