H Συμβολική εκδήλωση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ στην Πλατεία Γεωργίου της Πάτρας την Κυριακή 21/9
Με ένα μεγάλο μπαλόνι στα χέρια, με σχεδιασμένες πάνω του τις ηπείρους και με ένα πανώ που διακήρυσσε την ανάγκη να αφήσουμε τον άνθρακα και να περάσουμε στην καθαρή ενέργεια, βρέθηκαν τα μέλη και οι φίλοι της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΑΤΡΑΣ, αλλά και άλλοι πολίτες με δική τους πρωτοβουλία και αυτοοργάνωση, στην Πλ. Γεωργίου της Πάτρας το απόγευμα της Κυριακής 21 Σεπτεμβρίου. Η συμβολική αυτή κινητοποίηση ήταν μέρος της μεγάλης παγκόσμιας κινητοποίησης της 21ης Σεπτεμβρίου, ενόψει της έκτακτης Διάσκεψης Κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα του πλανήτη μας που γίνεται στις 23 Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη.
Κορυφαία εκδήλωση ενός ποικίλου πλούτου από χιλιάδες ταυτόχρονες εκδηλώσεις σ’ όλο τον κόσμο υπήρξε η μεγάλη πορεία περιβαλλοντικών οργανώσεων και ακτιβιστών στην ασυνήθιστη σε τέτοια Νέα Υόρκη. Στην Ελλάδα έγιναν ανάλογες εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη (τουλάχιστον).
Κοινός στόχος όλων των εκδηλώσεων, των πορειών, της συλλογής εκατομμυρίων υπογραφών ήταν να ασκηθεί ισχυρή πίεση στους ηγέτες των ισχυρών χωρών της γης, παρόντες και απόντες στην Διεθνή Σύνοδο για το κλίμα, που γίνεται δύο μέρες μετά, στις 23 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Υόρκη ώστε να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και όχι ευχολόγια και «σούπες» όπως έγινε στις προηγούμενες.
H Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου υπήρξε μια κορυφαία ημέρα για το παγκόσμιο κίνημα για την αλλαγή πορείας όλου του πλανήτη από τα καταστρεπτικά για το κλίμα ορυκτά καύσιμα (πετρέλαιο, άνθρακα, φυσικό αέριο) στην καθαρή ενέργεια: εξοικονόμηση και Ανανεώσιμες Πηγές όπως ο άνεμος και ήλιος.
Κανένα σημαντικότερο πολιτικό διακύβευμα δεν υπάρχει για τις επόμενες δεκαετίες από την αντιστροφή της σημερινής πορείας της ανθρωπότητας, προς ένα υποβαθμισμένο από την υπερθέρμανση πλανήτη, όπως την χαρακτήρισε ένας επιστήμονας « πορεία στο γκρεμό με κομμένα φρένα».
Πρώτο και μέγιστο καθήκον είναι η συνέχιση της άσκησης πίεσης στις ηγεσίες, ιδίως των μεγάλων χωρών ή Ενώσεων (όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση) ώστε, αντί αναβολών και υποχωρήσεων, να υπηρετήσουν πραγματικά το στόχο για την συγκράτηση της ανόδου της θερμοκρασίας κάτω των 2 βαθμών Κελσίου ως το τέλος του αιώνα.
Όμως και κάθε πολίτης μπορεί να συμβάλει εξοικονομώντας ενέργεια, ανακυκλώνοντας και στηρίζοντας τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.