Απορρίμματα: Ενιαίος Φορέας αλλά και ανησυχία για τα χρήματα.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΜΟΝΑΔΩΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ

 Η κινητικότητα που παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο με την κυβερνητική απόφαση της θέσης σε διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα με το οποίο συγχωνεύονται οι υπάρχοντες Σύνδεσμοι Διαχείρισης Απορριμμάτων σε έναν ενιαίο φορέα διαχείρισης για όλη τη Δυτική Ελλάδα, με έδρα την Πάτρα, δεν σημαίνει απαραίτητα και γρήγορες εξελίξεις στο στάσιμο τοπίο της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων στην περιφέρειά μας και ιδίως τον μεγαλύτερο νομό, την Αχαΐα.

Η κατασκευή της Μονάδας Μηχανικής Επεξεργασίας στου Φλόκα Δυτικής Αχαΐας, παρά την ύπαρξη αναδόχου εταιρίας για το έργο αυτό των 55 εκατομμυρίων ευρώ, συν άλλα 60 για τα συμπληρωματικά έργα, φαίνεται πως προσκρούει σε εμπόδια όσον αφορά την ροή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης.

Παρόμοιο πρόβλημα έχουν και τα έργα διαχείρισης  στους ΧΥΤΑ Στράτου και Ναυπάκτου.

Η ανησυχία προέρχεται από δηλώσεις του αρμόδιου γενικού γραμματέα του ΥΠΕΝ Μιχάλη Γραφάκου, πως υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα υπό ανάθεση έργα διαχείρισης αστικών αποβλήτων να βρεθούν σε χρηματοδοτικό κενό 250 εκατ. ευρώ, επιρρίπτοντας τις ευθύνες στον επικεφαλής της DG REGIO από την πλευρά της ευρωπαϊκής επιτροπής, CarstenRassmusen. Οι υπηρεσίες της ευρωπαϊκής Ένωσης, θυμίζουμε, επιμένουν στην εμφανή προτεραιότητα μεθόδων ανακύκλωσης στο όλο διαχειριστικό σχέδιο.

Από την άλλη και μεις δεν κάνουμε κάτι έμπρακτα τόσο για την αναγκαία έγκαιρη απορρόφηση πόρων από τα τρέχοντα χρηματοδοτικά προγράμματα όσο και για την απόδειξη της βούλησης για ανακύκλωση. Κάτι τέτοιο θα ήταν η προώθηση των Μονάδων Κομποστοποίησης Οργανικού μέρους, όπως αυτή των 18.000 τόνων δυναμικότητας που προβλέπει ο σχεδιασμός του Δήμου Πατρέων με χωροθέτηση στην Ξερόλακκα.

Χρόνια ακούμε γι’ αυτή, η ίδρυσή της θα έπαιζε επιπλέον σημαντικό ρόλο στο ξεπέρασμα των όποιων εμποδίων στην συνολική χρηματοδότηση αλλά τόλμη για να γίνει δεν φαίνεται να υπάρχει. Αλλά και τα (διευρυμένα ως εκεί που δεν παίρνει) όρια αντοχών του χώρου ταφής της Ξερόλακκας δεν επιτρέπουν επανάπαυση.

Αν θέλουμε μια μακρόπνοη προοπτική για την διαχείριση των απορριμμάτων μας χρειάζεται τόλμη και δραστηριοποίηση, έμπρακτες πρωτοβουλίες, τίποτα δεν είναι δεδομένο, ούτε οι ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις.

Γ. Κανέλλης