Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Με την παρουσία μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ έγινε την Τετάρτη 22/1/2025 η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ο απολογισμός των δράσεων της οργάνωσης.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και έδωσαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού, Πρασίνου και Ενέργειας του Δήμου Πατρέων κ. Τάκης Πετρόπουλος, ο οποίος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην πρόσφατη πρωτοβουλία του Δήμου για την ενίσχυση του πρασίνου στην πόλη, καθώς και ο επικεφαλής της παράταξης «Πάτρα σπουδαία και πάλι» κ. Βασίλης Αϊβαλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην ανάγκη ανάδειξης του θέματος της ανακύκλωσης και στην αποτροπή του θαλάσσιου αιολικού πάρκου στον Πατραϊκό.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν επίσης ο πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής Ελλάδας κ. Βαγγέλης Καραχάλιος, ο εκπρόσωπος της «Κοινοτοπίας» κ. Ανδρέας Σπηλιώτης, ο εκπρόσωπος της Κίνησης «Πρόταση» κ. Νίκος Γκολτζής, καθώς και το στέλεχος του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ κ. Νίκος Παπαγεωργίου.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Θωμάς Κουτρούμπας αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες της οργάνωσης για την υπεράσπιση των κοινών αγαθών, της ποιότητας ζωής στην πόλη και τ
η διαφύλαξη της ακεραιότητας των βιοτόπων της ευρύτερης περιοχής μας.
Ακολούθως το μέλος της ΟΙΚΙΠΑ Μέλπω Κορδιστού παρουσίασε τον απολογισμό των δράσεων της οργάνωσης κατά το έτος που πέρασε:
Αγαπητοί μας, φίλες και φίλοι, καλησπέρα σας!
Για μια ακόμη φορά, έχουμε τη χαρά να βρισκόμαστε όλοι μαζί, μέλη και φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, να ξεκινήσουμε μαζί μια ακόμη χρονιά δράσης, την 39η από την ίδρυση της Κίνησης την Άνοιξη του 1986.
Ο κόσμος άλλαξε σοβαρά αυτά τα χρόνια, πολλά δυσάρεστα, που διατυπώναμε ως προβλέψεις, είναι σήμερα μια απειλητική πραγματικότητα. Κάθε έτος που περνά είναι θερμότερο από το προηγούμενο και – συνήθως – το θερμότερο από την έναρξη των καταγραφών στα μέσα του 19ου αιώνα από τους Βρετανούς.
Ο στόχος που θεωρούσαμε ότι επιτρέπει μια ανεκτή διαχείριση της κλιματικής κρίσης, δηλαδή του συν 1,5 βαθμούς Κελσίου για τα μέσα του αιώνα, έχει ήδη καλυφθεί και τα συσπειρωμένα γύρω από τα ορυκτά καύσιμα διεθνή συμφέροντα περνούν στην αντεπίθεση με εργαλεία την αγνόηση της επιστήμης και την παραπληροφόρηση.
Αλλά περιθώρια απογοήτευσης δεν υπάρχουν. Ο αγώνας για την παύση της επιδείνωσης του κλίματος δεν μπορεί παρά να συνεχιστεί. Όπως είχε γράψει ο Ιταλός φιλόσοφος Γκράμσι, ταλαιπωρούμενος ο ίδιος στις φυλακές του Μουσολίνι: «σκέψου απαισιόδοξα, αλλά δράσε αισιόδοξα». Γιατί αυτός ο αγώνας, προϋποθέτοντας τη διεθνή διακυβερνητική συνεννόηση, μπορεί να είναι και γέφυρα για την επίλυση στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και της διπλωματίας, των πολεμικών συγκρούσεων μεγάλης κλίμακας, που έχουν επανέλθει τα τελευταία χρόνια, κάτι απόλυτα αναγκαίο εξάλλου, μια και η απειλή της χρήσης πυρηνικών, που δεν γνωρίζουν σύνορα, από χώρες που δεν σέβονται τη Συνθήκη μη εξάπλωσής τους, επανέρχεται.
Διεθνείς εξελίξεις
Πράγματι, εξελίξεις όπως η συνεχιζόμενη εισβολή της πυρηνικής Ρωσίας στην Ουκρανία, η χωρίς ορατό τέλος σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ, που ήδη δηλώνει ότι θα ευνοήσει τις εξορύξεις πετρελαίων και θα αποχωρήσει πάλι από την Συνθήκη του Παρισιού για το κλίμα του 2015, προσθέτουν κινδύνους και αστάθμητους παράγοντες αυξάνοντας την πιθανότητα ανορθόλογων αποφάσεων που μπορεί να οδηγήσουν σε ζοφερές καταστάσεις, που κανένας δεν θα έχει επιδιώξει.
Στο πλαίσιο αυτό οι οικολογικές δυνάμεις, παρότι βλέπουμε τα απογοητευτικά αποτελέσματα των διεθνών συναντήσεων στο πλαίσιο θεσμών όπως η COP29, επιμένουμε και παλεύουμε αυτοί οι θεσμοί να μην υποβαθμιστούν, γιατί είναι ό,τι καλύτερο έχουμε για την διακυβερνητική συνεννόηση, προϋπόθεση κάθε ελπίδας για συγκράτηση της επιδείνωσης του κλίματος και της κατάρρευσης της βιοποικιλότητας διεθνώς. Στεκόμαστε σθεναρά στο πλευρό της επιστημονικής προσέγγισης των πραγμάτων, που δέχεται επιθέσεις.
Χρειάζεται όλοι να κάνουμε το καθήκον μας, για να μην βλέπουμε συχνά ειδήσεις όπως την πρόσφατης – πραγματικό αγγελτήριο θανάτου – για την οριστική εξαφάνιση της λεπτομύτας, ενός πουλιού που έζησε και εξελίχθηκε εκατομμύρια χρόνια και δεν υπάρχει πια. Και φταίμε οι άνθρωποι.
Εξελίξεις στη χώρα μας
Οι εξελίξεις στη χώρα μας, στους τομείς του περιβάλλοντος και της πράσινης μετάβασης ποικίλουν:
- Γνωρίσαμε και πάλι, όπως το 2023 στη Θεσσαλία, ακραία πλημμυρικά φαινόμενα στη Ρόδο και στη Λήμνο. Οι επιπτώσεις απερίσκεπτων επιλογών του παρελθόντος, όπως το χτίσιμο στις όχθες ή και μέσα σε κοίτες χειμάρρων, χειροτέρεψαν δραματικά αυτές που προήλθαν από την ακροποίηση των καιρικών φαινομένων λόγω της κλιματικής κρίσης.
- Έγινε κουβέντα για την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης, σημαντικού παράγοντα υποβάθμισης του τοπίου και των βιοτόπων, αλλά παρέμεινε κουβέντα…
- Ένα πρόγραμμα πρόληψης των πυρκαγιών με εφαρμογή σε όλη την Ελλάδα, το ΑΝΤΙΝΕΡΟ, που μάλιστα πρόκειται να συνεχιστεί και το ’25, προκαλεί, όπως η ΟΙΚΙΠΑ τεκμηρίωσε για την περίπτωση των δασών του Καϊάφα, περισσότερο κακό παρά καλό. Αυτό γιατί, το σαρωτικό ξήλωμα του υπορόφου των δασών, που είναι και η βάση της τροφικής αλυσίδας, καταφέρνει εξοντωτικά πλήγματα στην πανίδα που διαβιεί εκεί, αλλά και στις πιο ευαίσθητες μορφές χλωρίδας.
- Πάμε καλά σε ό,τι αφορά στο ποσοστό κάλυψης των αναγκών μας σε ηλεκτρισμό από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, αλλά το αναγκαίο νέο χωροταξικό για την εγκατάστασή τους, ώστε να περιοριστούν, λαμβάνοντας υπόψη την ως τώρα πείρα, τις επιπτώσεις στους βιοτόπους, τα ευαίσθητα είδη ορνιθοπανίδας και το τοπίο, δεν προωθήθηκε ούτε το 2024.
- Είχαμε ένα νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ), που θέτει μεν προωθημένους στόχους, αλλά συνεχίζει να προβλέπει νέες μονάδες φυσικού αερίου, όταν οι υπάρχουσες επαρκούν, με δεδομένη την συνεχή άνοδο της απόδοσης των ΑΠΕ, αλλά και την πρόοδο στα έργα αντλησιοταμίευσης, όπως αυτό της Αμφιλοχίας, ή αξιοποίησης συστοιχιών μπαταριών. Αφήνει επίσης μεγάλα, μη αναγκαία, περιθώρια για μικρά ή μεσαία υδροηλεκτρικά σε ποτάμια, τη στιγμή που η πείρα έχει δείξει ότι οι επιπτώσεις σε αυτά είναι δυσανάλογα σοβαρές και το ορθότερο είναι να τα περιορίσουμε στο ελάχιστο.
Η ευρύτερη περιοχή μας
Για την ευρύτερη περιοχή μας, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, την τόσο προικισμένη σε φυσικά οικοσυστήματα, σημειώνουμε:
- Την ανάγκη να μην κάνουμε λάθη στην εφαρμογή αντιπυρικής πολιτικής, που πληρώνει η πανίδα.
- Να μην εφαρμόζουμε σαρωτικές για τη χλωρίδα των κοιτών μεθόδους αντιπλημμυρικών έργων σε χειμάρρους, αλλά επιλεκτικές επεμβάσεις.
- Να συντηρήσουμε τα φράγματά μας.
- Να προστατεύσουμε τις προστατευόμενες περιοχές από κινδύνους, όπως ρύπανση, καταπατήσεις, λαθροθηρία.
- Εν όψει της πρόσφατης υπογραφής της Σύμβασης για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στου Φλόκα Δ. Αχαΐας, οι Δήμοι με πρώτο τον μεγαλύτερο, τον Δ. Πατρέων, πρέπει να σπεύσουν να καλύψουν τα κενά στην ενημέρωση-ευαισθητοποίηση του κοινού, να αναβαθμίσουν την ανακύκλωση, και όχι μόνο των μπλε κάδων, αλλά όλων των ρευμάτων, γιατί η Μονάδα προβλέπεται να έχει δυναμικότητα 54.000 τόνους ετησίως.
Μέχρι τους 90-100.000 τόνους που παράγει ο νομός η Μονάδα Βιοαποβλήτων, που επίσης χρηματοδοτείται, πρέπει να τροφοδοτείται με οργανικά, γενικώς κενό να μην υπάρξει, για να μην γίνει ΧΥΤΑ ο ΧΥΤΥ Φλόκα. Επίσης η προωθούμενη από την κυβέρνηση κοινή διοίκηση των απορριμμάτων των 3 νομών να μην επιτραπεί να οδηγήσει σε μεταφορά ποσοτήτων και επομένως ευθυνών.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΥ ΠΕΡΑΣΕ
- Παρεμβήκαμε για μια ακόμη φορά στο θέμα της διαχείρισης του Πλατανοδάσους Προαστίου, με στόχο τη διατήρηση του άθικτου μέρους του ως φυσικού άλσους, όπως προβλέπει και το ΓΠΣ.
- Συνεχίσαμε την τεκμηριωμένη κριτική μας στον τρόπο που τα Δασαρχεία Αμαλιάδας και Ολυμπίας, εφάρμοσαν (με γενικό ξήλωμα του υπορόφου και όχι επιλεκτικά) στο Δάσος του Καϊάφα και Νότιας Στροφυλιάς το πρόγραμμα ΑΝΤΙΝΕΡΟ, υποβάλλοντας και αναφορά στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία όμως για κάποιο τυπικό λόγο δεν έφερε αποτέλεσμα.
- Όπως πάντα, ένας βασικός μας στόχος είναι η διατήρηση της καλής κατάστασης του όλου χώρου του Έλους Αγυιάς, όχι μόνο για αναψυχή, αλλά και ως βιοτόπου. Παρεμβήκαμε στις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με επιχωμάτωση στο νότιο τμήμα που έγινε από ιδιώτες. Πιστεύουμε ότι αποτρέψαμε τα χειρότερα.
- Παρεμβήκαμε ζητώντας επανεξέταση της ΜΠΕ για Μονάδα Διαχείρισης επικίνδυνων (υγειονομικών) αποβλήτων στην ΒΙΠΕ, ώστε καμία αμφιβολία για αστοχίες να μην μένει.
- Συμπαρασταθήκαμε στους κατοίκους της περιοχής Γηροκομειού σε σχέση με άστοχες κοπές δέντρων από τον ΔΕΔΔΗΕ.
- Καταγγείλαμε τους βανδαλισμούς πινακίδων από γνωστούς-αγνώστους στο Εθνικό πάρκο Στροφυλιάς.
- Κάναμε δημόσια παρέμβαση για την ορθή κλάδευση των δέντρων ως προς το ποια, το πόσο και το πότε.
- Παρεμβήκαμε δύο φορές σχετικά με την ορθή διαχείριση των κοιτών των ποταμών σε σχέση με αντιπλημμυρικά έργα. Απαιτούνται ήπιες, επιλεκτικές επεμβάσεις άρσης εμφράξεων π.χ. και όχι σαρωτικά «ξυρίσματα» των κοιτών όπως έγινε στον Σέλεμνο.
- Οργανώσαμε μια σημαντική επιστημονική ημερίδα για την υφαλμύρινση και την νιτρορύπανση των καλλιεργήσιμων εδαφών της Δ. Αχαΐας.
- Παρεμβήκαμε και πάλι δημόσια έναντι ιδιωτών που επιδιώκουν να εμφανίζουν δημόσιο κτήμα στην ακτή της Καλόγριας ως ιδιοκτησία τους, όπως (με επιτυχία) είχαμε κάνει και πριν μερικά χρόνια.
- Ζητήσαμε αποτελεσματική αντιμετώπιση της ετήσιας (!) καύσης των καλαμιώνων στην Στροφυλιά.
- Εκφράσαμε δημόσια αρνητική γνώμη για το περιλαμβανόμενο στον Εθνικό Σχεδιασμό Θαλάσσιων Αιολικών αιολικό πάρκο 46 ανεμογεννητριών στον βόρειο Πατραϊκό για λόγους διατάραξης της επικοινωνίας της ορνιθοπανίδας μεταξύ των εθνικών πάρκων της Δ. Ελλάδος και σοβαρής οπτικής όχλησης.
- Παρεμβήκαμε με έγγραφά μας σχετικά με την ανάγκη αποκατάστασης και μη παραχώρησης σε ιδιώτες, αλλά στο Δήμο Πατρέων, της μικρής υγροτοπικής περιοχής γύρω από το Φάρο Δρεπάνου μετά την οικολογική καταστροφή της (ισοπέδωση και μπάζωμα) το 2018.
- Συμμετείχαμε ενεργά στις λίγες αλλά σημαντικές δράσεις του Δικτύου κατά της Ηχορύπανσης.
- Κατά τα γνωστά, οργανώσαμε δυο φορές ημερήσια δράση συλλογής παλιών ηλεκτρικών συσκευών μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην πηγή».
- Η ετήσια, πλούσια όπως πάντα σε περιεχόμενο και με ρεκόρ συμμετοχής πρωτομαγιάτικη φωτογραφική μας έκθεση, είχε θέμα «Λίμνες και Λιμνοθάλασσες».
- Οργανώσαμε μια πολιτιστική εκδρομή στην Αθήνα τον Ιανουάριο και μια οικοεξόρμηση στη Βλασία τον Οκτώβριο.
- Προσθέτω και την πετυχημένη από κάθε άποψη 8ήμερη εκδρομή μας στην Ολλανδία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, από την οποία θα δείξουμε εικόνες στη συνέχεια. Και να αναφέρω ότι για φέτος, έχουμε προγραμματίσει μια ακόμη Πολιτιστική (με θέατρο και επίσκεψη σε Μουσείο) στην Αθήνα και ότι η εκδρομή μας του καλοκαιριού θα γίνει στις μικρές, αλλά υπέροχες, Βαλτικές χώρες, Λετονία, Λιθουανία και Εσθονία, τον Ιούλιο.
Κλείνοντας την παρουσίαση των δράσεων η κ. Κορδιστού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, τονίζοντας ότι είναι πολύτιμο στήριγμα για την ΟΙΚΙΠΑ, ευχόμενη υγεία και χαρά σε όλους και καλή τύχη στον μοναδικό μας πλανήτη, που σίγουρα θα τη χρειαστεί.