Η ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΟΠΗΣ ΤΗΣ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΤΙΚΗΣ ΠΙΤΑΣ
Με την παρουσία πλήθους μελών και φίλων της ΟΙΚΙΠΑ έγινε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, τη Δευτέρα 22/1/2024 στην «Αγορά Αργύρη». Πριν από τον απολογισμό της χρονιάς έγινε τιμητική παρουσίαση της ζωής και της δράσης του μέλους μας Νίκου Τσούκαλη (σελ. 4-5), που έφυγε πρόωρα από τη ζωή βυθίζοντας στη θλίψη όλους όσους τον γνώρισαν.
Ακολούθησε ο απολογισμός δράσεων της ΟΙΚΙΠΑ, τον οποίο παρουσίασαν τα μέλη της Γιώργος Κανέλλης και Μέλπω Κορδιστού.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, και έδωσαν τις ευχές τους για τη νέα χρονιά, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Πατρέων κ. Κωνσταντίνος Σβόλης, η προϊστάμενη της τοπικής Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Στροφυλιάς και Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, κ. Γεωργία Καραμπέρου, o εκπρόσωπος της Περιφερειακής παράταξης του κ. Καρπέτα κ. Θάνος Χριστακόπουλος, ο εκπρόσωπος της «Κοινοτοπίας» κ. Ανδρέας Σπηλιώτης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Προστασίας Υγείας και Περιβάλλοντος περιοχής Κέντρου Υγείας Χαλανδρίτσας κ. Βασίλης Κοτσώνης, καθώς και ο Διευθυντής του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ κ. Δημήτριος Περικλόπουλος.
Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ
Αγαπητοί φίλοι της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας,
Η μέρα της κοπής της πίτας είναι ξεχωριστή για μας, γιατί μας δίνει την ευκαιρία να συναντηθούμε με πολύτιμους φίλους και υποστηρικτές, που καθένας βάζει το λιθαράκι του στην υλοποίηση των δράσεων και την προβολή των θέσεων της Κίνησης.
Οι οικολογικές ιδέες και δράσεις αποδεικνύονται, με όλο και ισχυρότερη βεβαιότητα, πολύτιμες σ’ έναν κόσμο που, παρότι η επιστήμη έχει χωρίς πλέον την παραμικρή αμφιβολία αποδείξει ότι κινείται προς μια βαριά και μη αντιστρεπτή υποβάθμιση, δεν φαίνεται να κάνει όσα πράγματι χρειάζονται, για να σταματήσει ο κατήφορος, αλλά λιγότερα και με ασυγχώρητη καθυστέρηση.
ΟΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Οι μεγαπυρκαγιές, που ακολουθούνται από πρωτοφανείς πλημμύρες, όπως αυτές που έπληξαν τη Θεσσαλία το έτος που πέρασε, θα είναι πολύ συχνότερα μέρος της ετήσιας ειδησεογραφίας, ο χρόνος αντίδρασης είναι ελάχιστος και χωρίς λύσεις, τόσο για τη συμβολή μας στη συγκράτηση της κλιματικής κρίσης όσο και την προσαρμογή σε αυτή. Στο μέτρο που είναι ήδη οδυνηρή εδώ η κατάσταση για ζωτικούς τομείς, όπως η παραγωγή τροφής, τα φυσικά οικοσυστήματα και ο κύκλος του γλυκού νερού, θα επιδεινώνεται.
Δυνάμεις κοντόφθαλμες και εδώ και στην Ευρώπη θεωρούν ότι μπορούμε να συνεχίσουμε περίπου όπως πριν. Είδαμε σε αυτή τη χρονιά η ευρωπαϊκή οδηγία για την αυξημένη προστασία της βιοποικιλότητας, των άλλων μορφών ζωής δηλαδή, να συναντά ισχυρή αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και να περνά τελικά με μικρή πλειοψηφία και αδικαιολόγητες υποχωρήσεις.
Για να μη λέμε όμως μόνο τα αρνητικά, σημειώνουμε στα θετικά της περασμένης χρονιάς, τη Διεθνή συνθήκη για τις ανοικτές θάλασσες, που παρέχει μια ελπίδα, αν εφαρμοστεί, για μείωση της ρύπανσης των ωκεανών, σταθεροποίηση της θαλάσσιας ζωής και αποφυγή της κατάρρευσης των ιχθυοπληθυσμών.
Για την ευρύτερη περιοχή μας, την ιδιαίτερα ευνοημένη σε ποταμούς και άλλα υγροτοπικά οικοσυστήματα, αλλά και καλλιεργήσιμη γη, Δυτική Ελλάδα, θα αναφερθούμε στις δράσεις μας συγκεκριμένα. Γενικά όμως έχουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται να ξαναδούμε τα φράγματά μας, τη συντήρησή τους, να προσέξουμε την προληπτική αντιπυρική πολιτική, ώστε να μην συγκρούεται με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, να δράσουμε έγκαιρα για την προστασία της καλλιεργήσιμης γης από τη νιτρορύπανση και τα φυτοφάρμακα, να σχεδιάσουμε έγκαιρα αντιπλημμυρικές πολιτικές βασισμένες σε μεθόδους ήπιες, που συμβαδίζουν με τις φυσικές διεργασίες και όχι «σκληρά» ακριβά έργα, που αποδεικνύονται ανήμπορα να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή.
Άξονες της δράσης της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας τη χρονιά που πέρασε ήσαν, όπως πάντα, η υπεράσπιση των εθνικών μας πάρκων και των άλλων προστατευόμενων περιοχών, περιλαμβανομένων των αστικών, η βελτίωση της εικόνας της πόλης μας και η προώθηση οικολογικών ιδεών και λύσεων στα ζητήματα της ενέργειας, των μεταφορών, της κυκλικής οικονομίας της διατροφής, του αστικού περιβάλλοντος.
Ας παρουσιάσουμε λοιπόν τα κυριότερα πεδία δράσης μας αυτής της χρονιάς:
- Παρεμβήκαμε στις αρχές του έτους στην εισαγγελία ζητώντας να ασκήσει έφεση κατά απόφασης απαλλαγής λαθροθηρών στους υγροτόπους του Εθνικού πάρκου Στροφυλιάς Κοτυχίου. Η χειρότερη μέθοδος είναι η ομαδική λαθροθηρία με στόχο το «κλείσιμο» των πουλιών και την αποδεκάτισή τους.
- Ξεκινήσαμε μια προσπάθεια με έγγραφες αιτήσεις μας για την αναγνώριση μιας περιοδικά πλημμυριζόμενης περιοχής στην Δυτική Αχαΐα, κοντά στον οικισμό Αποστόλου, γνωστής με το όνομα Φούσα, της οποίας επιχειρήθηκε η περίφραξη. Η Κτηματική Υπηρεσία Αχαΐας προέβη σε αυτοψία, αλλά το θέμα παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο. Πρόκειται όμως για μια σημαντική περιοχή για την ορνιθοπανίδα, που λειτουργεί συμπληρωματικά προς τους υγροτόπους της Στροφυλιάς και δεν πρέπει να αλλάξει χαρακτήρα.
- Παρεμβήκαμε με αναλυτική πρόταση στο Δήμο της Πάτρας σχετικά με το Έλος της Αγυιάς και το έργο ανάπλασής του, ζητώντας μέτρα περιορισμού του φωτισμού τη νύχτα, καλάθια απορριμμάτων, φύλαξη έναντι των βανδαλισμών, βελτίωση των θέσεων παρατήρησης με κοπή καλαμιών γύρω τους, ώστε ν’ αυξηθεί το υδάτινο στοιχείο, επισημαίνοντας το διαρκές, επί δεκαετίες, έμπρακτο ενδιαφέρον μας με δράσεις και προτάσεις. Επαναλάβαμε τα αιτήματά μας με επί τόπου εκδήλωση κατά των βανδαλισμών του έργου το Νοέμβριο.
- Το Μάρτιο καταγγείλαμε δημόσια τη νέα παράταση, με άρθρο σε άσχετο νομοσχέδιο, ως και το έτος 2025 της λειτουργίας των Λατομείων Αράξου, που, αν και περιβάλλονται από Α΄ ζώνη προστασίας και έπρεπε να έχουν κλείσει το 2011(!) και πάλι, όπως και το 2020, με το πρόσχημα της τροφοδοσίας σε υλικά των έργων ΕΣΠΑ. Θα συνεχίσουμε να θέτουμε το θέμα και να επιμένουμε, γιατί πλέον οδηγούμαστε σε πλήρη ακύρωση της περιβαλλοντική νομοθεσίας.
- Θέσαμε, τον Ιούνιο, το θέμα της ορθής και σύμφωνης με το νόμο μεταχείρισης του πλατανοδάσους των εκβολών του Χαράδρου, δηλαδή με τις ειδικές διατάξεις προστασίας, που ονομαστικά αφιερώνονται σε αυτό από το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πάτρας. Ανάλογες διατάξεις υπάρχουν και για το τμήμα του Παναχαϊκού, που ανήκει στα όρια του Δήμου Πατρέων, καθώς και το Έλος της Αγυιάς. Το έγγραφο αίτημά μας προς την αρμόδια αντιδημαρχία, για να μας δοθεί και να δημοσιοποιηθεί ο σχεδιασμός και οι εγκρίσεις που αφορούν αυτές τις εργασίες, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι ήπιες και συμβατές με τα χαρακτηριστικά του χώρου, δεν έχει λάβει απάντηση.
- Με αφορμή την βαριά και όχι ακίνδυνη (με γνωστή την πιθανότητα μετάδοσης της ασθένειας των πλατάνων) κλάδευση των μεγάλων πλατάνων της Διγενή Ακρίτα επισημάναμε την ανάγκη οι κλαδεύσεις να αποφεύγουν ξεκάθαρα την αναπαραγωγική περίοδο των πτηνών, που συμπίπτει και με την ανοιξιάτικη περίοδο κυκλοφορίας των χυμών, να δίνεται προσοχή στο είδος και το ποσοστό αφαίρεση της κόμης. Τα ίδια επαναλάβαμε και με νέα παρέμβασή μας τον Νοέμβριο για το θέμα της κλάδευσης των αστικών δέντρων γενικώς.
- Συνεργαστήκαμε με το Ινστιτούτο Γκαίτε σε μια ανοιξιάτικη επίσκεψη στη Στροφυλιά, την οποία αξιοποιήσαμε και για τη συλλογή, μαζί με επιστήμονες του Πανεπιστημίου Πατρών, δειγμάτων από τις αμμώδεις παραλίες για την έρευνα της διασποράς μικροπλαστικών.
- Τον Ιούνιο παρεμβήκαμε προς αρμόδιες Δασικές Αρχές και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, προκειμένου να συμβάλουμε στην ανάδειξη του θέματος της Βαλόστανης, μιας παράνομα εκχερσωμένης περιοχής 200 στρεμμάτων, σε επαφή με το δάσος της Στροφυλιάς, δίπλα στη γνωστή καταπατημένη περιοχή των Σαμαρέικων, στην οποία ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης είχε ενοικιάσει προς καλλιέργεια, θεωρώντας την ιδιοκτησία του. Ευτυχώς η άμεση επέμβαση του Δασονομείου Δυτικής Αχαΐας απέτρεψε την δημιουργία καλλιεργητικών τετελεσμένων, συνεχίσαμε όμως να ζητάμε την οριστική και προς κάθε κατεύθυνση αποσαφήνιση του δασικού χαρακτήρα της έκτασης.
- Επιστήσαμε την προσοχή των αρμόδιων αρχών σε πρακτικές απόρριψης λυμάτων από ορισμένους κατοίκους του Καστελλοκάμπου, με παράνομους αγωγούς, ώστε να καταλήγουν στην παραλία «Δάφνες» μπροστά από το πλατανοδάσος.
- Καταγγείλαμε δημόσια, αλλά και στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, την παράνομη άδεια, που με μεθόδευση δόθηκε για νέους αγώνες υδάτινου σκι στην προστατευόμενη Λίμνη Καϊάφα, κάτι που επιτρέπεται μόνο μια φορά το χρόνο, εκτός αναπαραγωγικής περιόδου. Για την ίδια περιοχή του δάσους γύρω από τη Λίμνη Καϊάφα και του νότιου τμήματος της Στροφυλιάς, ασκήσαμε αυστηρή κριτική με έγγραφά μας και δημόσια στα δασαρχεία Αμαλιάδας και Ολυμπίας που, εφαρμόζοντας, μέσω εργολάβου, το αντιπυρικό σχέδιο ΑΝΤΙΝΕRO, σε έκταση πάνω από 2000 στρέμματα, αφαίρεσαν σαρωτικά τον υπόροφο, με χρήση και βαρέων τρακτέρ, προκαλώντας άμεσο βαρύ πλήγμα στην πανίδα, ιδίως ερπετοπανίδα που ζει και αναπαράγεται στον υπόροφο του δάσους αυτού, όπως ο σπάνιος αφρικανικός χαμαιλέων.
- Δώσαμε και κερδίσαμε στο Συμβούλιο της Επικρατείας την πρώτη από δύο δικαστικές μάχες για τα τελευταία αυθαίρετα κτίσματα του παράνομου οικισμού στα Σαμαρέικα, που εκκρεμούσαν ακόμη. Η δεύτερη θα εκδικαστεί στις 24 Ιανουαρίου και πιστεύουμε ότι θα είναι επίσης επιτυχής, ώστε το σύνολο του παράνομου αυτού οικισμού σε αναδασωτέα γη να είναι κατεδαφιστέο. Ευχαριστούμε θερμότατα όσους φίλους μάς πρόσφεραν πολύτιμη έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα των δικών αυτών.
- Φυσικά συνεχίσαμε τις μόνιμες δράσεις μας. Με μεγάλη προσέλευση κόσμου έγινε η φετινή μας φωτογραφική έκθεση στα Ψηλαλώνια, την Πρωτομαγιά, με θέμα «Φάροι και θαλάσσια οικοσυστήματα».
- Επίσης μαζί με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Ανακυκλώνω στην Πηγή» επαναλάβαμε δύο φορές τη δράση συλλογής ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών στο παρκινγκ Καλεντζώτη. Πολύ πετυχημένες ήταν και οι εκδρομές μας, η «πολιτιστική» στην Αθήνα τον Ιανουάριο, η οικοεξόρμηση στο Δάσος Σαραντάπηχου και τη Λίμνη Δόξα, καθώς και η πολυήμερη στη Γαλλία.
- Ολοκληρώσαμε με επιτυχία τα δύο προγράμματα ΕΡΑΣΜΟΥΣ στα οποία συμμετείχαμε, το RECYCLART, που είχε ως αντικείμενο την δημιουργική ανακύκλωση και στο οποίο είχαμε και βγάλαμε πέρα επιτυχώς το δύσκολο ρόλο του συντονιστή οργανώσεων από 5 χώρες, και το Agents of Change, με αντικείμενο την περιβαλλοντική εκπαίδευση, στο οποίο ήμασταν εταίροι. Στα πλαίσια του πρώτου κάναμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα στην φιλόξενη αίθουσα του ΤΕΕ.
Η εκδήλωση έκλεισε με μια αναφορά τιμής στον μεγάλο υπερασπιστή των δασών και επί δεκαετίες μέλος τής ΟΙΚΙΠΑ Ηλία Ντρε, που έφυγε από τη ζωή στις αρχές Μαρτίου. Πολλά από όσα έχουμε πετύχει είχαν ως θεμέλιο τις βαθιές του γνώσεις, την μακρά εμπειρία και το ακατάβλητο φρόνημά του. Αιωνία του η μνήμη!
Αγαπητοί μας φίλοι, σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας σήμερα στην κοπή της πίτας μας! Η συμπαράστασή σας είναι μεγάλης σημασίας για την επιτυχία των στόχων μας, στόχων που συμβαδίζουν με το ευρύτερο δημόσιο συμφέρον.
Να είστε καλά, να έχετε επιτυχίες στην προσωπική σας ζωή και, φυσικά, να συμμετέχετε σε αγώνες και δράσεις για τα κοινά αγαθά όπου και όπως μπορεί καθένας!
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ!