ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ

Πάτρα  18/3/2019

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΗ Η ΚΟΙΝΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΙΠΑ, GREENPEACE ΚΑΙ WWF ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

 

Μαζική ήταν η προσέλευση των πολιτών στην ενημερωτική εκδήλωση για τις πιθανές επιπτώσεις από την εξόρυξη υδρογονανθράκων στο Ιόνιο που συνδιοργάνωσαν η Οικολογική Κίνηση Πάτρας, το Ελληνικό Γραφείο της GREENPEACE και τo WWF Ελλάς το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Πάτρα. Στην κατάμεστη αίθουσα του ΤΕΕ δυτικής Ελλάδος οι εισηγήσεις ήταν άκρως ενδιαφέρουσες και ο διάλογος που ακολούθησε πλούσιος και υψηλού επιπέδου.

 

Ο Κίμωνας Χρηστάνης καθηγητής του Τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, διατύπωσε τη γενική αρχή, πως  η εκμετάλλευση του εγχώριου ορυκτού πλούτου είναι αναγκαία. Το ίδιο ισχύει και με τις ενεργειακές πρώτες ύλες. Ακόμη και τον εγχώριο λιγνίτη που είναι πολύτιμος τοπικός φυσικός πόρος, πρέπει να τον εκμεταλλευτούμε χρησιμοποιώντας όμως σύγχρονες, περιβαλλοντικά φιλικές τεχνολογίες, αφού οι ΑΠΕ σήμερα δεν μπορούν να καλύψουν το σύνολο των αναγκών μας σε ενέργεια. Όπως τόνισε, η εξόρυξη υδρογονανθράκων  στο Ιόνιο εγκυμονεί κάποιους κινδύνους, όπως κινδύνους εγκυμονεί οποιαδήποτε βιομηχανική δραστηριότητα. Μπορεί όμως να επιτευχθεί με αυστηρούς περιβαλλοντικούς όρους και σεβασμό στο περιβάλλον

Ο Τάκης Γρηγορίου εκπρόσωπος της GREENPEACE, εστίασε στο εντεινόμενο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την ανάγκη επίτευξης των στόχων της Διακυβερνητικής Επιτροπής για το Κλίμα που προβλέπει μηδενισμό των εκπομπών άνθρακα μέχρι το 2050. Μία οικονομία 100% ΑΠΕ είναι απολύτως εφικτή σε 25 χρόνια. Ήδη γνωρίζουμε ότι πολλές χώρες θα σταματήσουν σύντομα την πώληση μηχανών εσωτερικής καύσης στα οχήματα και θα στραφούν στην ηλεκτροκίνηση με  ΑΠΕ. Όπως σχολίασε, ο ενεργειακός σχεδιασμός της Ελλάδας όχι μόνο δεν προσεγγίζει τους παραπάνω στόχους αλλά ενισχύει επενδύσεις σε «βρώμικη» ενέργεια, σε μία περιοχή που είναι ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη  των ΑΠΕ. Ο κ. Γρηγορίου έκλεισε λέγοντας ότι πρέπει να εκμηδενίσουμε τη χρήση των ορυκτών καυσίμων το συντομότερο δυνατόν. Είμαστε στο 2019 και έχουμε περίπου 12 χρόνια να αποτρέψουμε μία ανεξέλεγκτη κλιματική αλλαγή.

Ο Δημήτρης Ιμπραήμ υπεύθυνος της εκστρατείας του WWF ενάντια στους υδρογονάνθρακες, μίλησε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την εξόρυξη των υδρογονανθράκων επισημαίνοντας ότι μια σειρά από χώρες της Μεσογείου όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία ακυρώνουν ή απαγορεύουν τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στην επικράτειά τους λόγω της αντίδρασης των πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων και της τουριστικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερα στο Ιόνιο που είναι μια σεισμογενής περιοχή με ευαίσθητα οικοσυστήματα και τεράστια θαλάσσια βάθη, οι εξορύξεις πετρελαίου είναι ένα εξαιρετικά επικίνδυνο εγχείρημα και τυχόν ατύχημα θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για τη θαλάσσια ζωή και  την  τουριστική δραστηριότητα

Ο Ολιβιέ Βαρδακούλιας υπεύθυνος οικονομικής πολιτικής του WWF, παρουσίασε τα πιθανά οικονομικά οφέλη της χώρας μας και των τοπικών κοινωνιών από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που είναι στην πραγματικότητα πενιχρά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ατεκμηρίωτες υποσχέσεις για πακτωλό χρημάτων, μείωση του χρέους κλπ, ενώ ανέλυσε την τεράστια οικονομική ζημία στον τουρισμό και άλλες τοπικές δραστηριότητες από ενδεχόμενη πετρελαιοκηλίδα. Όπως αποκάλυψε, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι οι πιθανότητες για ένα ατύχημα στις ευρωπαϊκές θάλασσες από blowout κατά την άντληση πετρελαίου, εκτιμώνται σε ποσοστό 65% ετησίως και αναρωτήθηκε αν οι ακτές της Πελοποννήσου, του Ιονίου και της Κρήτης αντέχουν έστω και ένα μικρό από τα εκατοντάδες περιστατικά πετρελαιοκηλίδων που έχουν συμβεί παγκοσμίως την τελευταία δεκαπενταετία.

Ο Γιώργος Κανέλλης, εκπρόσωπος της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας, επεσήμανε ότι παρά το γεγονός ότι οι εξορύξεις άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας ανήκουν σε πολιτικές του παρελθόντος, η ελληνική κυβέρνηση επενδύει δισεκατομμύρια σε νέες λιγνιτικές μονάδες με δυσοίωνο μέλλον και παραδίδει τη Δυτική Ελλάδα σε σχέδια εξορύξεων στη πιο σεισμογενή περιοχή του βόρειου ημισφαιρίου με τεράστια επικινδυνότητα.

Όπως ανέφερε, σοβαρές διεθνείς εκθέσεις τονίζουν ότι για να μην ξεπεραστεί το όριο της αύξησης των 2 βαθμών μέχρι το τέλος του αιώνα, δεν θα πρέπει να εξαντλήσουμε ούτε τα σημερινά γνωστά αποθέματα πρώτων υλών και όχι φυσικά να αξιοποιήσουμε καινούργια.

Από την άλλη μεριά μια σειρά από μεγάλα ή μικρότερα συμβάντα όπως η έκρηξη στην εκμετάλλευση της BP  στον Κόλπο του Μεξικού, η καταστροφή Alpha Piper κλπ, καταδεικνύουν ότι  όσα προληπτικά μέτρα κι αν ληφθούν, είναι αδύνατο να αποκλειστεί ένα ατύχημα.

 Στην εκδήλωση, όπου συμμετείχαν ο δημοτικός σύμβουλος Ηλίας Γρηγόρης  και οι υποψήφιοι Δήμαρχοι Γιώργος Ρώρος και Πέτρος Ψωμάς, μέσα από τα ερωτήματα και τις τοποθετήσεις  των συμμετεχόντων, αναδείχθηκαν  ενδιαφέρουσες πτυχές του σοβαρού προβληματισμού που υπάρχει απέναντι στις σχεδιαζόμενες εξορύξεις υδρογονανθράκων στο Ιόνιο.

H θέση πάντως των τριών περιβαλλοντικών οργανώσεων που συνδιοργάνωσαν την εκδήλωση είναι σαφής: Αφήστε τους υδρογονάνθρακες στο υπέδαφος, η εξόρυξή τους δεν δικαιώνεται ούτε οικολογικά ούτε καν οικονομικά.

 

 

Τηλ.επικοινωνίας για δημοσιογράφους:

Γιώργος Βασιλακόπουλος  6978968019, Γιώργος Κανέλλης 6972902750