Ο Αύγουστος τελειώνει σε λίγο και μαζί του ολοκληρώνεται και το αγαπημένο μας καλοκαιράκι! Η ζέστη ήταν αφόρητη κάποιες μέρες του φετινού Ιουλίου, ο οποίος, «ειρήσθω εν παρόδω», ήταν ο θερμότερος μήνας(!) που έχει καταγραφεί από τότε που άρχισαν οι επίσημες μετρήσεις της θερμοκρασίας, (δηλ. τη δεκαετία του 1880)! Μάλιστα, οι …απανταχού κλιματολόγοι θεωρούν πλέον σχεδόν σίγουρο ότι το 2016 θα αποδειχθεί το πιο ζεστό έτος στην ιστορία(!) και ότι το γεγονός αυτό οφείλεται λιγότερο στο φετινό ισχυρό φαινόμενο του Ελ Νίνιο και πολύ περισσότερο στην ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή.
Κατά τ’ άλλα οι Βραζιλιάνοι μάς εντυπωσίασαν με την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ρίο, η οποία πραγματικά ήταν «μια ωδή» στην προστασία του περιβάλλοντος, σε μια χώρα που τα τελευταία δύο χρόνια έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες για να περιορίσει την αποψίλωση του δάσους του Αμαζονίου, βασική αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου! Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι εικόνες, όπου οι συμμετέχοντες αθλητές (και οι 11.000!) φύτευαν από έναν σπόρο σε έναν ειδικό σωλήνα με χώμα, ώστε να δημιουργήσουν το δέντρο του μέλλοντος που θα δώσει ανάσα στον πλανήτη Γη!
Και πολύ σωστά έκαναν οι αθλητές, διότι, σύμφωνα με την πρόσφατη πρώτη ετήσια διεθνή έκθεση «Η κατάσταση των φυτών του κόσμου», που συνέταξαν 80 επιστήμονες των Βασιλικών Βοτανικών Κήπων Κιου της Βρετανίας, ένα στα πέντε είδη φυτών αντιμετωπίζει κίνδυνο εξαφάνισης! Τραγικό βέβαια, αφού από τα 390.000 είδη φυτών, που ομορφαίνουν τον πλανήτη μας, τουλάχιστον το 18% χρησιμοποιείται για τροφή και το 57% για φάρμακα, οπότε η πιθανή εξαφάνιση πολλών από αυτά αποτελεί απειλή για τη διατροφική ασφάλεια και την επάρκεια σε φάρμακα της ανθρωπότητας. Εκτιμάται, επίσης, ότι οι κυριότερες απειλές για τα φυτά είναι η καταστροφή τους από τις γεωργικές καλλιέργειες και την κτηνοτροφία (31%), η αποψίλωση των δασών για ξυλεία (21%) και οι κάθε είδους κατασκευές κτηρίων και υποδομών (13%)!
Εντούτοις, ακούγεται ενθαρρυντική η επισήμανση ότι στη Γη υπάρχουν ακόμη πολλές χιλιάδες άγνωστα είδη φυτών, σε τεράστιες περιοχές του κόσμου ιδίως στην Αφρική, στη Νότια Αμερική, στην Αυστραλία και στην Κίνα, τα οποία, όταν ανακαλυφθούν, μπορεί ίσως να ενισχύσουν την υπάρχουσα βιοποικιλότητα.