Όλοι μας κάποια στιγμή χρειαζόμαστε να αντικαταστήσουμε μια παλιά ηλεκτρική- ηλεκτρονική συσκευή με κάποια νεότερη. Ο «εύκολος» δρόμος είναι να τη βγάλουμε στο πεζοδρόμιο με την προοπτική κάποιος γυρολόγος να τη μαζέψει.
Είναι αυτή η πρακτική η πιο σωστή; ΟΧΙ! Και αυτό, γιατί δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι η συσκευή μας θα ανακυκλωθεί σωστά, αφού η διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη και απαιτεί εξειδικευμένο εξοπλισμό. Μπορούμε όμως να την μεταφέρουμε σε ένα από τα σημεία συλλογής τους. Ιδιαίτερα για τις ογκώδεις συσκευές μπορούμε να επικοινωνήσουμε με την αρμόδια υπηρεσία του Δήμου (ή με την ΚΟΙΝΣΕΠ στην Πάτρα) για την παραλαβή και ασφαλή διαχείριση τους.
Γιατί να το κάνουμε αυτό; Γιατί τα οφέλη από την ανακύκλωση συσκευών είναι πολύ σημαντικά.
- Σημαντική μείωση του όγκου των σκουπιδιών που πηγαίνει στους ΧΥΤΑ, με δεδομένα τα προβλήματα κορεσμού τους τόσο στην περιοχή μας όσο και γενικότερα.
- Αποφυγή ρύπανσης του περιβάλλοντος από επικίνδυνες ουσίες, που εμπεριέχονται στις συσκευές, όπως π.χ. τοξικά μέταλλα (χαλκό, ψευδάργυρο, κασσίτερο, μόλυβδο, κάδμιο) που περιέχονται σε ένα υπολογιστή.
- Αξιοποίηση υλικών και μείωση αναγκών για εξόρυξη. Με την επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων μας ανακτώνται αξιοποιήσιμα υλικά, όπως μέταλλα, γυαλί και πλαστικό, τα οποία επαναχρησιμοποιούνται στη διαδικασία παραγωγής. Αυτό σημαίνει μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την πρωτογενή παραγωγή και διαφύλαξη του ορυκτού μας πλούτου.
Ας σημειωθεί ότι από τα σημεία συλλογής, τα απόβλητα από ηλεκτρικό – ηλεκτρονικό εξοπλισμό (ΑΗΗΕ) μεταφέρονται σε μια από τις 8 μονάδες επεξεργασίας, που είναι συμβεβλημένες με τη διαχειρίστρια εταιρία και βρίσκονται σε κομβικά σημεία σε όλη τη χώρα.
ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΝΕΑ από την ανακύκλωση ηλεκτρικών-ηλεκτρονικών συσκευών στη χώρα μας είναι ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στην Ευρώπη στον τομέα αυτό.
Η σύγκριση, που γίνεται με βάση την αναλογία συλλογής αποβλήτων ηλεκτρικών συσκευών προς διάθεση νέων ηλεκτρικών συσκευών στην αγορά, κατατάσσει την Ελλάδα 7η ανάμεσα στα 27 κράτη-μέλη (στοιχεία για το 2015).
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΑΕ, που είναι εγκεκριμένος φορέας συλλογής και διαχείρισης στην Ελλάδα (ιδιωτική εταιρία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με πόρους τις εισφορές συμβεβλημένων επιχειρήσεων), για το 2016:
- Ανακυκλώθηκαν περίπου 52800 τόνοι αποβλήτων, που αντιστοιχούν σε 12,5 εκατομμύρια συσκευές (ποσοστό ανάκτησης επί μέρους υλικών 75-90% ανάλογα με τη συσκευή)
- Ο σίδηρος που ανακτήθηκε ήταν 27000 τόνοι (ποσότητα με την οποία θα μπορούσαμε να κατασκευάσουμε 4 πύργους του Άιφελ!)
- Το πλαστικό που ανακτήθηκε ζύγιζε 7000 τόνους (όσο 3 εκατομμύρια πλαστικές καρέκλες!)
Η ΟΙΚΙΠΑ έχει υποστηρίξει επανειλημμένα δράσεις συλλογής συσκευών μέσω της ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ, αλλά και με εθελοντική συνεισφορά των μελών της.