ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΣΟΙ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΣΗ;
Η κομποστοποίηση είναι μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία (λίπασμα). Αυτή η ουσία λέγεται κομπόστ ή χούμους. Είναι μια εναλλακτική μορφή ανακύκλωσης, η οποία, αν και στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι ευρέως διαδεδομένη, στην Ελλάδα δεν είναι γνωστή (το ποσοστό κομποστοποίησης στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν υπερβαίνει το 2%).
Έχει εκτιμηθεί ότι περίπου το 35-40 % των απορριμμάτων μπορεί να κομποστοποιηθεί. Τα προς κομποστοποίηση απορρίμματα τοποθετούνται μέσα σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες και συλλέγονται μέσα σε ειδικούς κάδους χρώματος καφέ. Έπειτα μεταφέρονται στα ειδικά κέντρα κομποστοποίησης όπου και τα επεξεργάζονται.
Τα υλικά που μπορούμε να διαθέσουμε προς κομποστοποίηση κυρίως είναι: φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά, χορταρικά ή φρούτα, κλαδέματα από τον κήπο του σπιτιού μας, οργανικά λιπάσματα, στάχτη από τζάκι, θρυμματισμένα τσόφλια αβγών, χαρτί κουζίνας, πριονίδι και υπολείμματα βοτάνων (π.χ. κατακάθια καφέ).
Η κομποστοποίηση είναι μια μορφή ανακύκλωσης, η οποία προτείνεται ως μια βασική μέθοδος διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Είναι μια μέθοδος ανακύκλωσης οικονομική και φιλική προς το περιβάλλον, ενώ τα οφέλη προς αυτό είναι πολλά. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον εμπλουτισμό των ελληνικών εδαφών, αφού, ως γνωστό, ένα μεγάλο ποσοστό από αυτά αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα διάβρωσης και ερημοποίησης.
Στην Αττική εφαρμόζεται ένα τεράστιο πιλοτικό πρόγραμμα ανακύκλωσης με τους καφέ κάδους, η επιτυχία του οποίου θα αποτελέσει τον πρόδρομο για περαιτέρω εφαρμογή του και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Ήδη έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της πόρτα-πόρτα ενημέρωσης των νοικοκυριών και τους επόμενους μήνες αναμένεται η τοποθέτηση των καφέ κάδων. Την ευθύνη του προγράμματος την έχει η Περιφέρεια Αττικής σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης και την ΙΝΕ-ΓΣΕΕ.
Μ. Αποσπόρης
Msc. Περιβαλλοντολόγος- Ιχθυολόγος
Συμμετοχή στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας της Περιφέρειας Αττικής