ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΏΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ

E3Αρκετά χαμηλότερο από το μέσο όρο της Ευρώπης είναι το ποσοστό ανακύκλωσης των ηλεκτρικών – ηλεκτρονικών συσκευών στη χώρα μας, αφού στην μεν Ευρώπη το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί περίπου σο 1/3 των παραγόμενων Αποβλήτων Ηλεκτρολογικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (ΑΗΗΕ),  ενώ στη χώρα μας  το ποσοστό αυτό «κατεβαίνει» στο 22%.

 

Σύμφωνα με στοιχεία της πρωτοβουλίας Solving the E-Waste Problem (StEP) που συνοδεύονται από τον πρώτο παγκόσμιο «Χάρτη Ηλεκτρονικών-Ηλεκτρολογικών Αποβλήτων» (στη διεύθυνση http://www.step-initiative.org/index.php/WorldMap.html), που περιλαμβάνει 184 χώρες, υπολογίζεται ότι παράγονται παγκοσμίως, σε ετήσια βάση, σχεδόν 50 εκατομμύρια τόνοι ηλεκτρονικών αποβλήτων ή, κατά μέσο όρο, 20 κιλά ανά κάτοικο του πλανήτη.

Τα ηλεκτρονικά απόβλητα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυντικά για το περιβάλλον, καθώς περιέχουν διάφορες τοξικές ουσίες, όπως μόλυβδο, υδράργυρο, κάδμιο, αρσενικό κ.α. Προκαλούν ρύπανση του υδροφόρου ορίζοντα, της ξηράς και του ατμοσφαιρικού αέρα. Μεγαλύτερες χωματερές των ηλεκτρονικών αποβλήτων της Ευρώπης είναι οι χώρες της δυτικής Αφρικής, όπου εξάγονται ποσότητες που κυμαίνονται μεταξύ 250.000 και  1,3 εκατ. τόνων ετησίως.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαιτεί την ανακύκλωση των ΑΗΗΕ σε πιστοποιημένες μονάδες, όπου ανακτώνται υλικά όπως ο χαλκός, ο χρυσός, το ασήμι κλπ. και εμποδίζεται η διαρροή επικίνδυνων βαρέων μετάλλων  στο περιβάλλον.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει την αύξηση της ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ στο 85% μέχρι το 2019. 

Στη χώρα μας έχουν εγκριθεί δύο συλλογικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης για τα απόβλητα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού. Τα συστήματα αυτά είναι η εταιρία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. από το 2004 και, πιο πρόσφατα (2009) η Φωτοκύκλωση ΑΕ.

Η επεξεργασία των συσκευών γίνεται σε εννέα αδειοδοτημένες μονάδες επεξεργασίας σε όλη τη χώρα, όπου γίνεται η πλήρης αποσυναρμολόγηση και η απορρύπανσή τους.

Η Φωτοκύκλωση εστιάζεται στην πανελλαδική οργάνωση της εναλλακτικής διαχείρισης των αποβλήτων φωτιστικών ειδών και λαμπτήρων. 

Δεν υπάρχει ακόμα στην Ελλάδα εργοστάσιο επεξεργασίας των λαμπτήρων. Έτσι, οι λαμπτήρες αποθηκεύονται προσωρινά, μέχρις ότου συγκεντρωθούν επαρκείς ποσότητες, οπότε και αποστέλλονται για επεξεργασία σε εξειδικευμένες μονάδες στο εξωτερικό. Τα φωτιστικά παραδίνονται σε δύο συμβεβλημένες εγχώριες μονάδες ανακύκλωσης.