Είναι πάγια πρακτική της Οικολογικής Κίνησης Πάτρας να μην αποφεύγει να τοποθετείται με σαφήνεια σε δύσκολα προβλήματα χωροθέτησης αναγκαίων για την προστασία της Υγιεινής και του Περιβάλλοντος υποδομών, έστω και αν η θέση της δεν είναι δημοφιλής.
Αυτή τη στάση κράτησε και στο θέμα της χωροθέτησης της Μονάδας παραλαβής βοθρολυμάτων για τον ευρύτερο Δήμο Πατρέων στην περιοχή του Χαράδρου.
Όταν έγινε γνωστή η επιλογή (μετά από έρευνα που έκανε η ΔΕΥΑΠ) υπήρξαν αντιδράσεις τόσο από κατοίκους της περιοχής αυτής όσο και από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, που υποστήριξαν ότι η Μονάδα θα επιβαρύνει την περιοχή και θα δημιουργήσει προβλήματα οσμών.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας εκτιμώντας ότι τόσο η Μονάδα αυτή όσο και επίσης αναγκαία Μονάδα Επεξεργασίας της Λυματολάσπης του Βιολογικού Καθαρισμού της Πάτρας (που σχεδιάζεται να γίνει στην ΒΙΠΕ Πατρών) είναι αναγκαίες από άποψη περιβάλλοντος και υγιεινής και ότι ο δήμος της Πάτρας έχει τα φόντα και το μέγεθος να εξασφαλίσει την τεχνική τους αρτιότητα τοποθετήθηκε θετικά με την ανακοίνωση που παρατίθεται παρακάτω.
Η Οικολογική Κίνηση Πάτρας τάσσεται υπέρ της χωρίς ταλαντεύσεις ταχείας προώθησης των σχεδίων της ΔΕΥΑΠ του Δήμου Πατρέων για δημιουργία σύγχρονων κλειστού τύπου μονάδων επεξεργασίας βοθρολυμάτων αφενός και λυματολάσπης αφετέρου. Θεωρούμε ότι οι προτεινόμενες χωροθετήσεις της πρώτης στην περιοχή Χαράδρου και της δεύτερης στην ΒΙΠΕ ανταποκρίνονται σε κριτήρια ευρυτέρου συμφέροντος, τεχνικής πληρότητας, εγγύτητας και δικαιοσύνης.
Δεν επιτρέπεται ούτε άλλη αναβλητικότητα, ούτε αγνόηση των δεδομένων ποσοστιαίας προέλευσης των βοθρολυμάτων, ούτε περαιτέρω επιβάρυνση της περιοχής Ιτεών που ήδη φιλοξενεί την ασυγκρίτως μεγαλύτερων διαστάσεων μονάδα του δημοτικού βιολογικού καθαρισμού. Δεν επιτρέπεται, ακόμη, να σπαταλούμε μεγάλα ποσά για να στέλνουμε βοθρολύματα και λυματολάσπη σε μακρινές περιοχές αντί να επενδύσουμε σε μια τεχνικά άρτια επίλυση του προβλήματος διαχείρισής τους (με τελική παραγωγή κομπόστ) στα όρια του Δήμου μας ή της ΒΙΠΕ του νομού μας.
Σημειώνουμε ότι, σχετικά με τα υγρά λύματα, η Πάτρα διαθέτει τη θεμελιώδη υποδομή ενός ικανοποιητικά λειτουργούντος Βιολογικού Καθαρισμού, στην περιοχή Ιτεών, και ένα αποχετευτικό σύστημα που καλύπτει πλέον των ¾ του πληθυσμού της και επεκτείνεται.
Για λόγους μείωσης του βάρους που θα ανελάμβανε η περιοχή Ιτεών δεν χωροθετήθηκε στο πλαίσιο του Βιολογικού καθαρισμού λυμάτων και μονάδα βοθρολυμάτων, και για χρόνια, με σοβαρά αυξημένο κόστος, επαναπαυθήκαμε στις «προσωρινές» λύσεις της μεταφοράς τους στη ΒΙΠΕ ή τις αντίστοιχες Μονάδες του νυν Δήμου Δυτ. Αχαΐας και του Αιγίου. Ανάλογη «προσωρινή» λύση δίδεται και στο πρόβλημα της διάθεσης της λυματολάσπης του Βιολογικού: αποστέλλεται με βαρύ κόστος μεταφοράς και εισόδου στο Πλατύ Ημαθίας!
Μια πόλη που δεν θέλει να διολισθήσει σε τριτοκοσμικά επίπεδα οφείλει να χωροθετεί αποφασιστικά τις αναγκαίες εγκαταστάσεις για την διαχείριση των αστικών αποβλήτων της, στερεών και υγρών χωρίς επανάπαυση σε προσωρινές λύσεις. Τέλος, η υποχώρηση σε τοπικιστικές αντιδράσεις δεν αποτελεί επιλογή. Οι μονάδες βοθρολυμάτων και λυματολάσπης πρέπει να γίνουν το ταχύτερο σύγχρονες και τεχνικά άρτιες.