Η κατασκευή του έργου της Ιόνιας οδού περιλαμβάνει και τη διέλευση από το βορειοανατολικό τμήμα της λίμνης Αμβρακίας (όπως και η σημερινή υπάρχουσα οδός), και ειδικότερα από το σημείο, όπου το μικρότερο βόρειο από τα δυο διακριτά τμήματα της λίμνης επικοινωνεί με το μεγαλύτερο νότιο.
Το σημείο αυτό, όπως θεμελιώνεται από μακροχρόνιες παρατηρήσεις, αποτελεί σημαντικό τόπο από περιβαλλοντική άποψη, τόσο λόγω της εκεί παρουσίας αναπαραγωγικής αποικίας ερωδιών όσο και λόγω της σημασίας του για την επικοινωνία των υδάτων των δύο τμημάτων της εν λόγω λίμνης.
Η επικοινωνία αυτή είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαφύλαξη των πληθυσμών της ιχθυοπανίδας του όλου συστήματος της Λίμνης Αμβρακίας (περιοχής Natura-2000), διότι η δυνατότητα ομαλής μετακίνησης των ιχθυοπληθυσμών, μεταξύ των δύο τμημάτων της λίμνης είναι παράγων μεγάλης σημασίας για την επιβίωσή τους, ιδίως όταν στην περίοδο της ξηρασίας η στάθμη της λίμνης κατεβαίνει κατά τρόπο άνισο. Ένας ενδεχόμενος χωρισμός της λίμνης στα δύο θα επιφέρει οριστική καταστροφή, που πιθανότατα θα επηρεάσει όλη τη λίμνη, καθώς τα ψάρια της κυρίως λίμνης περνούν στα ρηχά του βορείου τμήματος για να αναπαραχθούν.
H παράταξη Οικολογική Δυτική Ελλάδα, με επιστολή της προς τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη κ. Υφαντή, ζήτησε αυστηρή επίβλεψη και παρέμβαση, τόσο για την εκτέλεση κάθε εργασίας με λήψη μέτρων κατάλληλων προς αποτροπή σοβαρής όχλησης ή και καταστροφής της αποικίας των ερωδιών, όσο και για τη διαφύλαξη της επικοινωνίας των υδάτων βόρειου (μικρότερου) και νότιου (μεγαλύτερου) τμήματος της λίμνης.
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, σε ό,τι αφορά το δεύτερο, η επικοινωνία αυτή να συνεχίσει να γίνεται κατά τον τρόπο που γίνεται σήμερα, δηλαδή με φυσική ροή μέσω του αύλακα που συνδέει τα δύο τμήματα και όχι ενδεχομένως μέσω κάποιου κλειστού κυκλικής διατομής αγωγού, διότι κάτι τέτοιο θα επιβάρυνε σε καταστρεπτικό βαθμό τις δυνατότητες ομαλής μετακίνησης της ιχθυοπανίδας ανάμεσα στα δύο τμήματα.
Σημειώνεται ότι η έκθεση αυτοψίας του ΚΕΠΠΕ της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, της 5/3/2015, καταλήγει απαιτώντας την απομάκρυνση των επιχωμάτων από το εν λόγω σημείο και την «αποκατάσταση της περιοχής στην πρότερή της κατάσταση». Θεμελιώδες στοιχείο αυτής της «πρότερης κατάστασης» είναι η ελεύθερη και φυσική δυνατότητα επικοινωνίας των ιχθυοπληθυσμών μεταξύ των δύο τμημάτων της λίμνης και αυτή πάση θυσία πρέπει να διατηρηθεί.
Γιώργος Κανέλλης