ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ- Οφέλη, αντιδράσεις και υπερβολές

E3Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής, με τα γνωστά ακραία φαινόμενα (πλημμύρες, ερημοποίηση, τυφώνες κλπ) να  γίνονται ολοένα και συχνότερα, έχει ως κύρια αιτία την καύση του άνθρακα. Μοναδική διέξοδος για ένα βιώσιμο μέλλον του πλανήτη αποτελεί η αντικατάσταση  των συμβατικών πηγών ενέργειας με τις ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ), σε συνδυασμό με την εξοικονόμηση ενέργειας που είναι εφικτή και αναγκαία. Παρά το γεγονός ότι όλοι συμφωνούμε στις παραπάνω διαπιστώσεις, εν τούτοις αρκετές φορές οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν στην εγκατάσταση εναλλακτικών συστημάτων παραγωγής ενέργειας, όπως π.χ. τα αιολικά πάρκα.

Πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν οι αντιδράσεις τοπικών φορέων (ακόμα και οικολογικών οργανώσεων) στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Κρήτη.

Δεν θα μπούμε στην ουσία αυτών των αντιδράσεων, που μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να είναι  δικαιολογημένες. Όταν, όμως, φτάνουν στο σημείο της υπερβολής και της άρνησης,   καταλήγουν να παίρνουν τοπικιστικό χαρακτήρα, με κάποιους να περιφρουρούν το δικό τους χώρο αδιαφορώντας για τις πολλαπλάσιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις που οι ίδιοι προκαλούν ως καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας από συμβατικές πηγές. 

Το κύριο επιχείρημα των αντιδρώντων είναι ότι οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι ελλιπείς και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον μεγάλες  .  

Είναι σημαντικό για την κατασκευή κάθε μεγάλου έργου να υπάρχει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ), που πρέπει να είναι σύννομη και  ολοκληρωμένη. Το ίδιο ισχύει για τα αιολικά πάρκα και βέβαια οι πολίτες οφείλουν να ελέγχουν την πληρότητα αυτών των ΜΠΕ.  

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να δεχθούμε ότι οποιαδήποτε ανθρωπογενής επέμβαση στο περιβάλλον έχει αρνητικές επιδράσεις. Αν όμως συγκρίνουμε τις επιδράσεις των αιολικών πάρκων με εκείνες που προκύπτουν από τη χρήση των συμβατικών πηγών ενέργειας, οι διαφορές είναι τεράστιες. Αν, για παράδειγμα, ισχυριστούμε ότι τα συνοδά έργα (διανοίξεις δρόμων, κατασκευή των ανεμογεννητριών κλπ) υποβαθμίζουν την βιοποικιλότητα μιας περιοχής, η βιοποικιλότητα αυτή πλήττεται πολύ περισσότερο από την κλιματική αλλαγή που σήμερα συντελείται.

Δεν θα σταθούμε στο αισθητικό μέρος, που κάποιοι επικαλούνται σχετικά με τα αιολικά πάρκα, γιατί είναι καθαρά υποκειμενικό. Για τον υπογράφοντα, αλλά και για πολύ κόσμο, μια περιοχή με πολλές ανεμογεννήτριες είναι όμορφη, όταν αναλογιστούμε τη μηδενική ρύπανση και τα γενικότερα οφέλη που έχουν.

Ούτε βέβαια σε αστειότητες ότι οι ανεμογεννήτριες φρενάρουν τις…βροχοπτώσεις, βλάπτουν την υγεία των ανθρώπων που ζουν κοντά, ή αγχώνουν (!) τα κοπάδια. 

Απλά να αναφέρουμε ότι πρόσφατη εμπεριστατωμένη έρευνα του ΜΙΤ (Ινστιτούτο Τεχνολογίας Μασαχουσέτης) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ανεμογεννήτριες δεν δημιουργούν κανένα  κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Τέλος σε ό,τι αφορά στο άλλο επιχείρημα για το θάνατο άγριων πτηνών από τις ανεμογεννήτριες, το ποσοστό αυτό είναι απειροελάχιστο σε σχέση με άλλες αιτίες και σε κάθε περίπτωση πολύ μικρότερο από το θάνατο των πτηνών λόγω της κλιματικής αλλαγής!