Κατατέθηκε στην Περιφέρεια Δ. Ελλάδας και συζητήθηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το θέμα της ανεύρεσης των μεγάλων ποσοτήτων αδρανών υλικών που απαιτεί η κατασκευή του Γ΄ Τμήματος της Α΄ φάσης του νέου Λιμένα Πατρών.
Χώροι απόληψης χαρακτηρίζονται η περιοχή «Αραγούπι» Πλατανόβρυσης (χωρίς να είναι βέβαιη η χρήση της λόγω της αρνητικής γνώμης του Δήμου Ερυμάνθου), η θαλάσσια περιοχή ένα χιλιόμετρο ανοικτά της εκβολής του Ευήνου για αμμοληψία τη χειμερινή περίοδο και περιοχή 38 στρεμμάτων κοντά στο Θεριανό Δυτ. Αχαΐας, κατά τα δύο τρίτα ιδιωτική και κατά το ένα δασική.
Σε όλες τις περιπτώσεις επιβάλλονται περιβαλλοντικοί όροι μεταξύ των οποίων η δεντροφύτευση των περιοχών αυτών μετά τη λήξη της απόληψης αδρανών.
Πέραν της ανάγκης για ουσιαστική τήρηση των περιβαλλοντικών όρων, επισημαίνουμε δύο πράγματα: πρώτον την ανάγκη να επιδιωχθεί μέρος των αναγκαίων αδρανών, έστω μικρό, να προκύψει από ανακύκλωση ΑΕΚΚ (μπαζών). Δεύτερον προτείνουμε πριν από την αποκατάσταση και δεντροφύτευση του λατομικού χώρου των 38 στρεμμάτων στο Θεριανό, να τοποθετείται, σε κάθε εξοφλημένη βαθμίδα, ως εδαφοβελτιωτικό, λυματολάσπη από το βιολογικό καθαρισμό του Δήμου Πατρέων.
Έτσι και η εξωφρενική αποστολή της με μεγάλο κόστος στη Μακεδονία για κομποστοποίηση θα περιοριστεί και η δεντροφύτευση θα πετύχει. Θα τολμηθεί άραγε η αξιοποίηση της απλής αλλά πολλαπλά αποτελεσματικής αυτής ιδέας;