Μετά από μεγάλες και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής των φορέων του δημοσίου τομέα, η σημερινή κυβέρνηση, σε συνθήκες πίεσης χρόνου, προχωρεί και σε μη μελετημένες, άσκοπες και πιθανότατα επιζήμιες συγχωνεύσεις φορέων. Χαρακτηριστική περίπτωση η χωρίς τεκμηρίωση (δεν αναμένεται οικονομικό όφελος) η σχεδιασμό (γίνεται λόγος για «κατά προσέγγιση» μείωση σε 14) των Φορέων Διαχείρισης των προστατευμένων φυσικών Περιοχών. Αυτό πρακτικά σημαίνει, στην περίπτωση της Δυτικής Ελλάδος ότι ένα Δ.Σ θα αποφασίζει για τα θέματα της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, της Στροφυλιάς και του Χελμού – Βουραϊκού, κάτι που αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα παρά να λύσει.
Η ΟΙΚΙΠΑ έστειλε για το θέμα αυτό την παρακάτω επιστολή στον πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς:
Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριοι Υπουργοί,
Στην πρόσφατη κυβερνητική αναγγελία σχετικά με τους υπό συγχώνευση φορείς του Δημοσίου περιλαμβάνονται και οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευομένων Περιοχών της χώρας οι οποίοι σχεδιάζεται να γίνουν από 29 που είναι σήμερα 14 «κατά προσέγγιση».
Σας απευθύνουμε έκκληση να επανεξετάσετε την πρόταση αυτή διότι, είναι όχι μόνο ατεκμηρίωτη, ως προς τον σκοπό που υποτίθεται ότι υπηρετεί (μείωση της οικονομικής επιβάρυνσης του Δημοσίου), αλλά και θα αποδειχθεί επιζήμια όσον αφορά τους σκοπούς ουσίας που υπηρετούν οι ιδρυθέντες προς εκπλήρωση υποχρέωσεών μας από την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία Φορείς Διαχείρισης.
Πράγματι, με δεδομένο ότι η χρηματοδότηση των Φ.Δ. γίνεται κατά ποσοστό που εγγίζει το 100% από το ΕΣΠΑ, καθώς και το γεγονός ότι τα ΔΣ τους είναι άμισθα, καμιά εξοικονόμηση δεν προκύπτει. Αντιθέτως η διατάραξη που αναπόφευκτα θα υπάρξει σε εκτελούμενα από τους ΦΔ ευρωπαϊκά προγράμματα, πιθανόν να οδηγήσει τόσο σε βλάβη αυτών όσο και σε απώλεια πόρων.
Επιπλέον θα υπάρξει ζημία σε ότι αφορά την ίδια την υπηρέτηση των σκοπών των ΦΔ από την εγκατάλειψη της σημερινής αποκεντρωμένης, και κατά περιοχή δομής τους με μια βεβιασμένη συγκεντρωτική ενοποίηση που μπορεί να οδηγήσει υπό την ίδια διοίκηση ανόμοιες περιοχές (πχ ορεινές με πεδινές υγροτοπικές).
Παρακαλούμε επομένως θερμότατα όχι μόνο για την επανεξέταση της πρότασης και την διατήρηση της αποκεντρωμένης δομής των ΦΔ, αλλά και την ταχεία αναβάθμιση της νομοθεσίας προστασίας την οποία εφαρμόζουν από το καθεστώς των ΚΥΑ στο προβλεπόμενο από τη βασική περιβαλλοντική νομοθεσία καθεστώς των Προεδρικών διαταγμάτων.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών και το Δίκτυο Προέδρων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, εξέδωσαν από κοινού Δελτίο Τύπου, ελπίζοντας, όπως αναφέρουν έστω και την ύστατη στιγμή στην εξαίρεση των Φορέων Διαχείρισης Π.Π. από τις ανακοινωθέντες συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου τομέα.
Χαρακτηρίζουν «άνευ επιστημονικής τεκμηρίωσης και οικονομικής σκοπιμότητας τη δρομολογούμενη συγχώνευση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών» και τονίζουν ότι «οι δρομολογούμενες συγχωνεύσεις Φορέων Διαχείρισης, όχι μόνο δεν δημιουργούν δημοσιονομικό όφελος αλλά αντίθετα θα προκαλέσουν δημοσιονομική ζημία. Αν συνυπολογίσουμε και την περιβαλλοντική ζημία που θα υποστούν οι Προστατευόμενες Περιοχές της χώρας μας, για την ανάλυση των οποίων θα χρειαστούν πολλές σελίδες!!!, εύλογα αναρωτιέται κανείς για ποιο λόγο επιλέγηκαν οι Φ.Δ.Π.Π. «για την πρώτη αυτή πιλοτική φάση του εγχειρήματος συγχωνεύσεως φορέων»
ΟΙ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ Δ. ΕΛΛΑΔΑΣ
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Εν αιθρία» και με βάση σχέδιο που εκπονήθηκε απ’ το ΥΠΕΚΑ, συγχωνεύονται οι ΦΔ Μεσολογγίου, Αμβρακικού και Καλαμά σε ενιαίο φορέα με τίτλο «ΦΔ υγροτόπων Δυτικής Ηπείρου και Μεσολογγίου» με έδρα την Άρτα!!!
Επίσης συγχωνεύονται οι ΦΔ Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Χελμού-Βουραϊκού σε ενιαίο φορέα με τίτλο «ΦΔ οικοσυστημάτων Δυτικής Πελοποννήσου» με έδρα την Πάτρα. Την ίδια ώρα, με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου, παραμένουν ανέγγιχτοι οι ΦΔ Ζακύνθου, Αλοννήσου, Πρεσπών, Ολύμπου, Σαμαριάς και Πάρνωνα.